Доступність посилання

ТОП новини

Карпачова: Тортури та побиття ув’язнених міліцією мало місце в Нікополі


Розслідування уповноваженої з прав людини Верховної Ради Ніни Карпачової підтвердило інформацію про масового побиття ув’язнених у Нікопольському ізоляторі тимчасового тримання. Про це сказано в офіційній заяві Ніни Карпачової.

За інформацією, омбудсмен особисто з’ясувала обставини надзвичайної події. Вона зробила висновок, що факти, оприлюднені раніше українськими правозахисниками про інцидент у Нікополі, мали місце: 12 січня ув’язненим не давали їжі упродовж 15 годин, кілька годин їх тримали в холодних автомобілях на вулиці, а після того побили із застосуванням спецзасобів. Як наслідок, тілесні ушкодження отримали 18 осіб.

Уповноважена з прав людини також звернула увагу на факт неналежного реагування керівників місцевої міліції на відповідний припис обласної прокуратури щодо припинення діяльності Нікопольського ізолятора через відсутність санітарно-побутових умов. Цей припис було зроблено за місяць до інциденту.

Ніна Карпачова переконана, що якби нікопольська міліція належним чином виконала вказівку, масового порушення прав ув’язнених не відбулося б.

Омбудсмен підтримала позицію Дніпропетровської облпрокуратури, яка за фактом тілесних ушкоджень ув’язненим порушила кримінальну справу. Ніна Карпачова звернулась до Генпрокурора Олександра Медведька та Міністра внутрішніх справ Юрія Луценка з вимогою вжити заходів, аби випадки тортур у спеціальних закладах міліції не повторились.

19 січня Генеральна прокуратура Україна оприлюднила офіційну інформацію про порушення кримінальної справи за фактом інциденту в Нікопольському ізоляторі тимчасового тримання. Водночас правозахисна неурядова організація «Вінницька правозахисна група» заявила, що сумнівається в ефективному розслідуванні правоохоронцями цього випадку і зажадала незалежної експертизи.

XS
SM
MD
LG