Доступність посилання

ТОП новини

Судові процеси на Гуантанамо зупинені


Судді в спеціальному центрі утримання для підозрюваних у тероризмі на цій американській військово-морській базі на Кубі задовольнили подання військових прокурорів, яке ті зробили на вказівку президента США Барака Обами, і відклали на 120 днів два процеси, які тривали нині.

Ідеться про справи п’яти осіб, звинувачених у причетності до організації терактів 11 вересня 2001 року, і громадянина Канади пакистанського походження, якого звинувачують у вбивстві американського солдата в Афганістані.

Як очікують, Обама вже сьогодні може підписати указ про закриття центру в Гуантанамо впродовж року. Проект тексту указу, який уже цитують агентства, також передбачає зупинити підготовку до всіх інших процесів у спеціальних військових комісіях, які діють у цьому центрі замість трибуналів чи судів.

Так само від Обами найближчим часом очікують окремих указів про заборону жорстоких методів допиту і про перегляд підстав утримання під вартою підозрюваних у тероризмі.

Нині центрі в Гуантанамо перебувають близько 250 осіб. 21 з них уже висунули звинувачення, а в справі згаданих шести вже почалися були два процеси.

Закриття цього центру було однією з передвиборчих обіцянок Обами.
XS
SM
MD
LG