Доступність посилання

ТОП новини

Грузія оголошує «форс-мажор», а Росія знову погрожує Грузії


Міністерство закордонних справ Росії заявило, що відмова Грузії допустити російських військових експертів на свою територію не може залишитися «без політичних наслідків».

Раніше у четвер офіційний Тбілісі повідомив, що не допустить російських інспекторів на свої об’єкти, пославшись на «форс-мажорні обставини», які полягають у тривалій присутності російських військ у Південній Осетії та Абхазії.

Керівник представництва Єврокомісії в Грузії Пер Еклунд вважає, що Грузія мала аргументи для відмови. У четвер увечері, коментуючи для журналістів ситуацію, дипломат заявив, що рішення грузинської сторони торкається тільки Росії «згідно з Віденською конвенцією», за іншими країнами збережене право інспектування.

За Віденською конвенцією від 1999 року, учасниками якої є 56 держав-учасниць ОБСЄ, «якщо держава не має можливості прийняти інспекцію в силу форс-мажорних обставин, вона негайно надає через дипломатичні та інші офіційні канали деталі роз’яснення причин неприйняття, і, якщо є можливість, вказує на імовірну тривалість обставин, які є основою для посилання на форс-мажорну ситуацію».

У заяві Грузії мовиться, що Грузія заявляє про «форс-мажорну» ситуацію тільки по відношенню до Росії і що «форс-мажор» буде знятий тільки в разі деокупації території Грузії – Абхазії та Північної Осетії».

Посол США в Грузії Джон Тефт повідомив журналістам, що наразі в Грузії перебувають німецькі інспектори «і для них не існує жодних проблем».

У заяві російського МЗС сказано: Росія вважає, що «рішення Тбілісі не допустити російських інспекторів наглядно свідчить про те, що Грузія має що приховувати щодо своїх військових підрозділів».
XS
SM
MD
LG