Доступність посилання

ТОП новини

У США знімають обмеження на клінічні дослідження стовбурових клітин


Каліфорнійська компанія біотехнології Geron повідомляє, що американське Управління контролю за продуктами харчування і лікарськими засобами зняло законодавче обмеження на використання в клінічній практиці ембріональних стовбурових клітин.

Geron, яка розробила деталі цього дослідження, повідомляє, що планує почати його з пацієнтами, які потерпають від гострого пошкодження спинного мозку, вже влітку.

Лікарі сподіваються, що «пересаджені клітини будуть стимулювати регенерацію нервової тканини, завдяки чому в пацієнтів, паралізованих в області нижче грудей, має відновитися чутливість і вони зможуть рухатися». Терапію будуть починати не пізніше, ніж через 2 тижні від моменту отримання травми, яка спричинила параліч.

Якщо ці дослідження будуть успішними, вони знаменуватимуть нову еру в медицині, переконаний керівник фірми Geron Corpotation Марк Гендерсон, повідомляє видання The Times.


Попередній президент США Джордж Буш під тиском релігійного лобі в 2001 році скоротив до мінімуму фінансування таких досліджень, а в 2006 році скористався правом вето, щоб не допустити збільшення дотацій.

Востаннє запит Geron на дослідення було відхилене в березні минулого року.

Нинішнє скасування обмежень, на думку оглядачів, красномовно свідчить про «новий підхід» адміністрації президента Барака Обами до проблеми стовбурових клітин.

XS
SM
MD
LG