Доступність посилання

ТОП новини

Армія Шрі-Ланки веде бої за останній оплот «Тамільських тигрів»


Військове командування Шрі-Ланки заявило, що урядові війська ведуть бої за Муллаїтіву, останнє місто на півночі країни, що його утримує сепаратистське угруповання.

У перебігу потужного наступу проти «Тигрів визволення Таміл-Іламу» кілька тижнів тому було взято їхню «неофіційну столицю» – Кіліноччі. Якщо вдасться взяти і місто Муллаїтіву, то сепаратисти, як очікують експерти, будуть змушені перейти до партизанської війни.

Сепаратистське угруповання «Тигри визволення Таміл-Іламу» від 1983 року з деякими перервами веде збройну боротьбу за незалежність півночі й сходу Шрі-Ланки, де живе переважно народ тамілів, і створення там тамільської держави на засадах соціалізму. Унаслідок цієї боротьби загинуло понад 70 тисяч осіб.

Це угруповання вважають терористичним у більш як 30 країнах, зокрема, у ЄС чи США.

На початку минулого року уряд Шрі-Ланки вийшов із перемир’я з повстанцями, яке було чинне від 2002 року, звинувативши сепаратистів у його зриві.

Таміли становлять близько 10 відсотків населення Шрі-Ланки. Найбільшою етнічною групою в країні є сінгали, яких понад 80 відсотків.
XS
SM
MD
LG