Доступність посилання

ТОП новини

Виклик допомоги. У Києві планують створити аналог американської служби 911.


У столиці намагаються перейняти американський та європейський досвід і організувати роботу комунального підприємства під назвою «Міський інформаційний центр реагування на тривожні виклики та надзвичайні події». Те, що служба 911 діє давно і не без успіху, відомо далеко за межами США. (Її прототипом в Європі є служба порятунку 112). А якою буде користь від того, що своя 911 з’явиться в Україні?

Харківській службі 112 уже 3 роки

Єдину телефонну службу порятунку збираються створити ще в одному українському місті – у Феодосії. А у Харкові єдиний номер служби порятунку 112 діє уже три роки. За цей час до номера звикли настільки, що телефонують навіть з комунальних питань, які на другому місці за кількістю викликів, кажуть диспетчери.

Сьогодні вони отримують до 3000 дзвінків на добу - втричі більше, ніж три роки тому. Більшість дзвінків переадресовують до інших служб - у «швидку» чи міліцію. Самі ж рятувальники виїжджають у першу чергу, коли життю людей загрожує небезпека, розповідає помічник начальника обласного управління МНС Ігор Лупандін. «На першому місці пожежі. Також на ДТП почали частіше виїжджати. Раніше пожежники виїжджали лише, щоб змити з дороги бензин, який може загорітися, а зараз у нас є обладнання, яке дозволяє витягати потерпілих і таке інше».

Всі фахівці служби проходили стажування за кордоном, десять диспетчерів - обов’язкові курси з психології. Допоки їдуть рятувальники, вони заспокоюють людину, яка потрапила в надзвичайну ситуацію, пояснюють працівники служби. «У нас був випадок: жінка заблукала в лісі Харківської області. І наші хлопці з нею підтримували зв’язок через її мобільний телефон, заспокоювали, розповідали, пояснювали».

Своєю роботу харківські рятувальники сьогодні дивують навіть закордонних колег, у яких свого часу набиралися досвіду. І не лише роботою за копійки ( за перший рік служби бійці МНС отримують трохи більше 1000 гривень на місяць), а ще й умінням допомагати людям за умов катастрофічно малого фінансування.

Паралельно із номером 112 у Харкові діють звичні 01, 02, 03. Процес переходу на європейську систему телефонної нумерації триватиме не один рік, і єдиним номером 112 стане, за повідомленнями «Укртелекому», лише у 2010.

2 проблеми: гроші і координаційна дисципліна

Міністерство з питань надзвичайних ситуацій України обома руками за перехід на єдиний номер служби порятунку. На думку представників МНС, це поліпшить координацію дій рятівників. Інша річ, що жодної копійки на втілення такого наміру по всій державі у бюджеті передбачено не було, зазначає заступник глави МНС Валерій Третьяков. Тому доводиться братися за справу в тих умовах, що є. «Не маючи грошей, ми підписали технічну угоду науково-дослідної роботи. Після фінансування почнеться серйозне проектування, а також виконання робіт за проектом. На цей рік через програму «Євро-2012» для єдиної служби 112 закладено 147, 5 мільйонів гривень. Ми зробили підготовчу роботу, не маючи жодної копійки».

Для киян нова служба виклику допомоги не коштуватиме ані копійки, запевняють міські чиновники. У скільки грошей запровадження нової системи обійдеться самому місту, сказати неможливо, говорить начальник управління зв’язку, інформатизації та захисту інформації Київської міської адміністрації Петро Ковальов. «Я не знаю, хто візьметься визначити потрібну суму. Але слід пам’ятати, що це не просто самоціль – перевести всі структури на єдиний номер. За цим стоїть дуже копітка організаційна робота з координації усіх служб, правильного їх застосування в усіх екстрених випадках».

Лікар швидкої допомоги в Києві Андрій сумнівається в доцільності та в чіткості координаційної роботи єдиної служби порятунку в Україні. «Не думаю, що це зробить службу швидшою і ефективнішою. Хіба що, якщо буде створений єдиний координаційний центр, який передаватиме дані на інші служби, працюватиме дуже чітко і злагоджено. Цікаво, що зараз є деякі телефонні служби, які зовсім не ефективні, куди мало дзвонять. Наприклад, служба 083, куди можна подзвонити за медичною порадою».

До речі, якщо до 2012-го року не з’явиться служба порятунку 112 (на кшталт тих, що є в інших європейських державах), Україна може втратити право на проведення чемпіонату континенту з футболу. Адже створення такої служби – одна з умов організації Євро-2012.


Ви хотіли б, щоб у Вашому місті створили єдину службу порятунку 911 - без 01, 02 і 03?
Наталка, студентка: Створення єдиної служби порятунку 911 буде більш практичним. Адже запам’ятовувати один номер людині зручніше.
Віктор, пенсіонер: У телефонах 01, 02 і 03 є якась конкретизація, тому переводити їх в одну службу, як на мене, недоцільно.
Людмила Петрівна, пенсіонерка: Знову перелаштовуватися на інші цифри? Мені, за звичкою, приємніше і зручніше звертатися до конкретних служб за телефонами 01, 02, 03.
Олександр, студент: Щоб не плутати номери 01, 02, 03, зручніше зателефонувати за єдиним номером 911.
Оксана, медсестра: Хотілося б вірити в те, що служба 911 буде діяти набагато швидше, ніж наші нинішні служби.
  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG