Доступність посилання

ТОП новини

Секретаріат: Вибори Президента мають вiдбутися 17 сiчня 2010 року


Черговi вибори Президента, вiдповiдно до Конституцiї, мають вiдбутися 17 сiчня наступного року, заявляє заступник голови Секретарiату Президента Iгор Пукшин.

За його словами, Віктор Ющенко вступив на посаду 23 січня 2005 року, а, відповідно до Конституції, чергові вибори Президента проводяться в останню неділю останнього місяця п'ятого року повноважень глави держави.

«Відповідно до загальноприйнятого в законодавстві України порядку вирахування термінів, п'ятий рік його (Ющенка) повноважень минає 22 січня 2010 року, відповідно чергові вибори Президента України, за Конституцією, мають призначатися на 17 січня 2010 року і проводитися в цей день», – зазначив представник Секретаріату.

При цьому Пукшин нагадав, що призначити дату виборів має Верховна Рада.

Внаслідок внесення змін до Конституції 2004 року виникла колізія відносно дати проведення чергових виборів глави держави.

Зміни встановили, що вибори проводяться в останню неділю останнього місяця п'ятого року повноважень Президента, і набули чинності з 1 січня 2006 року, тобто вже після обрання нинішнього глави держави Віктора Ющенка.

При цьому на момент обрання Ющенка діяла норма, відповідно до якої вибори Президента проводилися в останню неділю жовтня п'ятого року повноважень.

XS
SM
MD
LG