Доступність посилання

ТОП новини

Енергетична безпека ЄС у Східному партнерстві


Верховний представник ЄС Хав'єр Солана, комісар ЄС із зовнішніх зв'язків Беніта Ферреро-Вальднер і міністр закордонних справ Норвегії Йонас Гар під час прес-конференції, що відбулася по закінченні наради на рівні міністрів ЄС у Брюсселі, 26 січня 2009 р.
Верховний представник ЄС Хав'єр Солана, комісар ЄС із зовнішніх зв'язків Беніта Ферреро-Вальднер і міністр закордонних справ Норвегії Йонас Гар під час прес-конференції, що відбулася по закінченні наради на рівні міністрів ЄС у Брюсселі, 26 січня 2009 р.

Брюссель – Міністри країн-членів Європейського Союзу, котрим керують чеські лідери, у понеділок зустрілися у Брюсселі для обговорення наболілих тем. Йшлося про ситуацію у Смузі Гази, про подальші долі в’язнів американської в’язниці на Гуантанамо. У центрі уваги були й теми енергетичної безпеки та диверсифікації газопостачань до Європи, а також відносини Євросоюзу з Україною та Росією.

Багато надій представники ЄС насамперед покладають на майбутні зустрічі з українськими лідерами в рамках Східного партнерства.
Нещодавня газова криза довела, що стосунки між сторонами нині розглядаються здебільшого через «газову призму». Європейці в першу чергу шукають шляхи диверсифікації енергоносіїв.
Александр Вондра, віце-прем’єр Чехії з європейських питань, каже, що всі отримали урок, який дала газова криза. «Тому ми повинні усвідомити, що великий рівень залежності тільки від газу робить країни Європи вразливими. З огляду на це, Євросоюз повинен боротися за подальшу диверсифікацію енергоносіїв, джерел та транспортних шляхів».
Заяви про можливість перегляду щойно підписаних російсько-українських газових угод сприймають у Європі, як погану прикмету. Заручник тривалого газового протистояння, що почалося ще у 2006 році, Євросоюз готується до можливих подальших сюрпризів на газопостачальній ниві. Адже у Євросоюзі добре усвідомлюють, що в Україні настає період передвиборних перегонів, тому газ може стати основним важелем у руках Кремля, що протистоїть проєвропейській політиці Президента Ющенка.
Брюссельські політики, коментуючи цю ситуацію, кажуть, що в українського Президента, популярність якого на досить низькому рівні, дуже обмежені можливості протистояти Москві. Тим часом, у Євросоюзі вважають, що відкинення газових домовленостей, досягнутих Прем’єр-міністром Юлією Тимошенко, може спровокувати важкі наслідки для України, що вже перебуває у дуже скрутному економічному становищі.
Голова Єврокомісії запросив Ющенка на бесіду
Саме для обговорення уроків газової кризи, український Президент уже прибув до Брюсселя. Вочевидь, під час переговорів Віктор Ющенко висловить своє бачення нинішньої ситуації.
Як пояснило сьогодні Міністерство закордонних справ України, убезпечити від повторення газових блокувань могло б вироблення єдиної енергетичної стратегії Євросоюзу та України. Наприклад, входу української газотранспортної мережі до газотранспортної системи Євросоюзу. Саме з такою пропозицією, вочевидь, і приїхав до Брюсселя Віктор Ющенко.
Тим часом, у Брюсселі ні для кого не є секретом намагання офіційної Москви перебрати контроль над українською газовою трубою.
Інша можлива тема розмови – модернізація українських газопроводів, через які до ЄС надходить 80 відсотків російського газу. Передбачається, що представники України та ЄС обміняються думками про підготовку до підписання «угоди про асоціацію» та жваво обговорювану нині у Європі ініціативу Східного партнерства.
Східне партнерство стало особливо актуальним не тільки через те, що саме цьому аспекту європейської політики віддає перевагу Чехія. Як зазначила у понеділок єврокомісар із зовнішніх стосунків та політики сусідства Беніта Ферреро-Вальднер, Східне партнерство сьогодні відображає енергетичну безпеку, і саме тому найголовніше зараз не припиняти над ним роботу.
«До того ж, ми передбачаємо додаткове фінансування у сумі 350 мільйонів євро упродовж 4 років. Це, дорогі колеги, інвестиція у нашу власну стабільність», – додала єврокомісар на зустрічі міністрів ЄС.
(Брюссель –Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG