Доступність посилання

ТОП новини

Іншого шляху відсторонення Стельмаха не було – Тимошенко


Рішення Верховної Ради України про скасування постанови про призначення Володимира Стельмаха головою правління Національного банку України було не кращим, проте єдино можливим способом відсторонення його від посади.

Про це Прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко заявила в прямому ефірі телеканалу ICTV увечері 26 січня.

«Це не дуже природний спосіб, але це єдино можливий правовий (спосіб), який можна було використати», – заявила вона.

Прем’єр підкреслила, що чекає від Президента України Віктора Ющенка внесення нової кандидатури на посаду голови НБУ в найстисліші терміни.

Юлія Тимошенко заявила, що насамперед новий кандидат на цю посаду має бути професіоналом високого рівня, людиною чесною, порядною, а також мужньо протистояти тиску з боку найвищих посадовців.

Вона зазначила, що якщо така людина буде запропонована, то після призначення на посаду глави НБУ вона зуміє стабілізувати курс гривні на рівні 6-6,50 за 1 долар, а також зможе зменшити ставку рефінансування.

Разом з тим, прем'єр підкреслила, що якщо Президент не внесе нову гідну кандидатуру на посаду голови НБУ, то йому доведеться взяти всю відповідальність за ситуацію на валютному і фінансовому ринку України на себе.

Крім того, Тимошенко зазначила, що Стельмаху вже 70 років, і згідно з українським законодавством, він уже протягом 5 років не має права обіймати посаду голови правління Нацбанку.

26 січня Верховна Рада скасувала свою постанову від 2004 року про призначення Стельмаха головою правління Національного банку України.

У той же час ВР не підтримала постанову «Про визнання такою, що втратила чинність постанову Верховної Ради України від 16 грудня 2004 року «Про звільнення С. Тигипка з посади голови Національного банку України».
XS
SM
MD
LG