Доступність посилання

ТОП новини

Помісний Собор РПЦ: вибори Патріарха і наслідки для українських віруючих


Протоєрей Андрій Ткачов, Володимир Бурега
Протоєрей Андрій Ткачов, Володимир Бурега

Гості Свободи: Протоєрей Андрій Ткачов, настоятель Храму Агапіта Печерського; протоєрей о.Георгій Коваленко, речник Метрополита УПЦ МП; Володимир Бурега, кандидат богословія викладач Київської духовної академії УПЦ МП

(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозапису)

Роман Скрипін: Шановні гості, на вашу думку, хто стане новим патріархом РПЦ?
Володимир Бурега: Я вважаю, що треба трошки почекати. Але мені здається, що все ж таки переможе митрополит Кирил. Всі кажуть за це.
- А Ваша думка?
Андрій Ткачов: Все говорить про те, щовладика Кирил буде патріархом. А, зрештою, Бог покаже.
Для мене не важливо, хто з тих трьох…
- Зовсім не важливо?
Андрій Ткачов: Не принципово.
- Тобто, політики, політичного чинника в обранні нового патріарха зовсім немає, Ви хочете сказати?
Андрій Ткачов: Я хочу сказати, що той, хто підніме на себе цей хрест не зміниться настільки, що він втратить багато з того, чим характеризувався до сьогоднішнього дня, тобто до моменту обрання патріархом.
- Зрозуміло.
Зрештою, «українське питання» для УПЦ доведеться вирішувати рано чи пізно, оскільки перші кроки вже були зроблені. Зупинятися або повертати статус-кво 17-18-річної давнини навряд чи було б розумним.
Обрання нового патріарха РПЦ може посприяти розв’язанню і так званого «українського питання», а точніше автокефалії, тобто самостійності УПЦ, яка отримала свого часу з рук Алєксія Другого томас. Це такий компромісний варіант поміж екзархатом та автокефалією.
Але окрім двох варіантів надання повної незалежності УПЦ або ж заморожування поточного статусу може бути і третій – ще один розкол в середині УПЦ МП.
Пане Георгію, можна дізнатися, чи відомі результати голосування за…?
Георгій Коваленко: Я зараз безпосередньо знаходжусяв Храмі Христа Спасителя, але зараз ще йде підрахунок голосів. Кажуть, що вже дуже скоро мають оприлюднити результати.
- Дуже скоро – це як довго чекати? Скажіть, будь ласка, це пів години чи 20 хвилин…?
Георгій Коваленко: Ну, дуже скоро… Знаєте, для Бога один день, як тисячу літ.
- Я розумію, але…
Георгій Коваленко: Може, 5 хвилин, а може, 25, а може, 2 години ще.
Працює лічильна комісія, тому (фраза незрозуміла) треба зробити всі необхідні речі, підписати всі папери і порахувати все. Там процедура така дуже уважного підрахунку голосів. Делегацій багато, тому точно сказати…
Але тут вже почався якийсь рух в соборі, делегати знову почали збиратися у верхньому храмі. Тому, можливо, вже скоро буде оголошено про результат.
- Ну, я до чого питав? Суто з практичної точки зору. Я розумію, що один день нічого не важить з точки зору вічності, але…
Ну, Вас набрали б наприкінці програми, можливо, це була б новина. Це суто професійно.
Георгій Коваленко: Ну, давайте спробуємо.
- Гаразд.
Але зараз ще одне питання до Вас. Чи буде розглядатися «українське питання» на цьому Помісному соборі? Нарешті чи буде поставлено крапку у питанні автокефалії УПЦ чи цього не збираються робити?
Георгій Коваленко: Достеменно невідомо, чи буде розглядатися («українське») питання. Немає єдиної позиції навіть всередині УПЦ, тому виносити це питання на люди недоречно. З іншого боку, Собор більш зібрався для того, щоб обрати нового патріарха.
Георгій Коваленко:
Достеменно невідомо, чи буде розглядатися («українське») питання. Бо я от чув якраз аналітиків, які у вас давали коментарі, то дійсно немає єдиної позиції навіть всередині УПЦ, тому виносити це питання на люди, коли немає єдності всередині, то я гадаю, що це сьогодні недоречно.
З іншого боку, Собор більш зібрався для того, щоб обрати нового патріарха. А вже інші питання, то це вже якщо добра воля Собору, якщо буде бажання соборян обговорювати ці питання, то вони будуть поставлені на порядок денний.
- А у випадку, якщо цей Собор не вирішить «українського питання», не розглядатиме його, зібрати наступний Собор – це справа не одного дня, знов-таки з точки зору вічності. Коли може зібратися наступний Собор?
Георгій Коваленко: Ви знаєте, УПЦ сьогодні має прав іноді більше, ніж деякі помісні автокефальні церкви. І ми ці права маємо. І треба, щоб цей Собор ці права затвердив.
- Ну, питання патріархії, тому що завжди говорять, що УПЦ МП і УПЦ КП. Розумієте?
Георгій Коваленко: УПЦ сьогодні має прав іноді більше, ніж деякі помісні автокефальні церкви. І ми ці права маємо. І треба, щоб цей Собор ці права затвердив.
Георгій Коваленко: Ні, це вже політичне перетягування, бо УПЦ зареєстрована як «Українська православна церква в Україні». І треба поважати в тому числі й офіційну назву. В офіційній назві Української православній церкві немає «Московського патріархату». Це щоб політикам або розкольникам було зручніше так свою політику проводити, то, можливо, так і говорять.
- Та ні, справа не в розкольниках і в політиках. Навіть журналісти, яким треба якось позначити, що…
Георгій Коваленко: Так журналісти йдуть за політиками.Є офіційна назвацеркви «Українська православна церква…»
- З патріархією в Москві.
Георгій Коваленко: Вона зареєстрована в Україні, вона є незалежна й самостійна в управлінні, з правами широкої автономії. Це визнають всі помісні церкви світу.
А якщо декому хочеться чогось більшого, то хай повертається до церкви, будемо мати єдність з цього питання і будемо намагатися вирішити.
- Ну, не це було питання. Не в назві фактично було питання, а в «українському питанні», яке можуть розглядати в Москві або не можуть.
Але відповідь Ви дали. Я Вам щиро вдячний.
Шановні гості, в мене питання, яке ґрунтується на словах, які виголосив митрополит Кирил РПЦ з промовою під час відкриття Помісного собору, який має вирішити питання персони патріарха.
«Світська влада України досі не лишає невирішеним питання надання УПЦ юридичного статусу. Виникла нова політична реальність. Передусім потрібно вирішити питання наших взаємин з Україною, охопленою розколами».
На вашу думку, чи значить обрання Кирила, скажімо, на посаду патріарха РПЦ те, що він збирається вирішити «українське питання» в позитивний спосіб, тобто надання повної автокефалії УПЦ?
Андрій Ткачов: В позитивний спосіб вирішення питання – це не програмується заздалегідь. В позитивний спосіб вирішення питання – це те, що Бог захоче, те, що народ… Повнота вся церковного життя має сказати своє слово.
Тобто, ви задаєте, відразу заганяєте, позитивно називаєте те, що Ви сказали. Ми не знаємо, що.. Да буде воля Твоя. І треба знати, розумієте, іспитуються волею Божою.
Тому дійсно він буде робити як першоієрарх, якщо він буде першоієрархом, все для того, щоб це питання вирішилося позитивно на благо народу України, віруючого народу України, тому що не всі 100% народу України охоплені вірою, одною вірою. Ми – поліконфесійна держава, поліетнічна, полікультурна держава.
Буде робитися все, щоб було добре. Але що буде добре? Це будемо бачити. Це синергія. Ми – співробітники Богові. Що він скаже, те й будемо робити.
- Ну, поліконфесійна Україна. Дійсно поліконфесійна. Але цю країну населяють переважно більшістю християни.
Андрій Ткачов: Так, християни.
Статусні речі – вони другорядні. То ж в кого більша кокарда чи вища шапка – це для «дембелів» в армії цікаво. Чи в кого платтячко більш яскраве – це для дівчаток в пісочниці…
- Цікава лексика у Вас.
Андрій Ткачов: Ну, так давайте говорити мовою журналістів…
(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозапису)

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG