Доступність посилання

ТОП новини

Розслідування справи Гонгадзе, ймовірно, не продовжить моніторинг України


Голова української делегації в Парламентській Асамблеї Ради Європи Іван Попеску заявляє, що розслідування справи про вбивство журналіста Георгія Гонгадзе не продовжить термін моніторингу України.

Про це він сказав після схвалення в ПАРЄ резолюції, відповідно до якої спостереження за ходом розслідування справи Гонгадзе внесли до процедури моніторингу України.

За словами Попеску, для завершення моніторингу України, крім розслідування резонансних злочинів, потрібно зробити ще дуже багато, зокрема, провести судову реформу та втілити зобов’язання, взяті при вступі України до Ради Європи.

Серед важливих міжнародних документів, які Україні так і не вдалося імплементувати повною мірою, Попеску, зокрема, назвав Європейську хартію соціального оновлення, Рамкову конвенцію захисту національних меншин, Європейську конвенцію захисту регіональних мов та мов національних меншин.

А щодо розслідування справи Гонгадзе, голова української делегації в ПАРЄ відзначив два ключових моменти в ній. Першим, за його словами, є доведення автентичності записів колишнього охоронця українського Президента Миколи Мельниченка, а другий – пошук зниклого генерала Олексія Пукача.

Вчора ПАРЄ схвалила нову резолюцію в справі Гонгадзе. Парламентська асамблея Ради Європи висловила занепокоєння відсутністю прогресу в притягненні до відповідальності організаторів і замовників убивства журналіста Георгія Гонгадзе та вирішила стежити за розслідуванням справи Гонгадзе й інших резонансних злочинів в Україні в рамках процедури моніторингу.

ПАРЄ здійснює моніторинг України з часу її вступу до Ради Європи в 1995 році. Головне завдання такого спостереження – відстежувати, чи виконує країна зобов’язання, які бере на себе під час вступу.

XS
SM
MD
LG