Доступність посилання

ТОП новини

Путін відкрив Давоський форум, закликаючи до співпраці з Росією


Прага – У швейцарському місті Давос у середу відкрився щорічний Всесвітній економічний форум. Він вперше розпочався з виступу прем’єра Росії. Володимир Путін розповів, що бачить роль держави у боротьбі з кризою у відмові від надмірного втручання в економіку. За прогнозами учасників форуму, які шукають шляхи виходу з кризи, невтішні тенденції у світовому господарстві можуть затягнутися.

Сліпа віра у могутність держави і її надмірне втручання в економічне життя є помилками, сказав у Давосі Володимир Путін. Він згадав, що так бачили роль держави в радянські часи і росіяни за це дорого заплатили. Разом з тим, відповідаючи на запитання учасників форуму, російський керівник докладно розповідав як нинішня російська держава допомагає флагманам своєї економіки. Це стосується і зменшення податків, і рефінансування їхніх боргів.

Російський прем’єр не оминув і критики Сполучених Штатів. Путін зауважив, що американські інвестиційні банки, гордість Волл-Стріту практично припинили своє існування, хоча ще рік тому в Давосі говорили про нібито безхмарні перспективи американської економіки.
Але тональність його виступу була набагато м’якшою порівняно з недавньою антиамериканською риторикою. Тепер він переважно говорив про спільні інтереси і спільну взаємозалежність. Путін казав, що Росія, незважаючи на кризу, є надійним партнером і висловив сподівання на конструктивну співпрацю з новим американським керівництвом.

Те, що організатори Давосу запросили на відкриття форуму саме Путіна у Москві пояснюють зростаючою міжнародною вагою Росії.

«Я думаю, що це свідчить про великий інтерес до прем’єра Росії, адже щойно ми двічі були головними суб’єктами світової політики – під час війни з Грузією і в газовому конфлікті з Україною. В обох конфліктах ми виграли і діяли самостійно проти Заходу. Для них це новий феномен. Вони ніяк не можуть усвідомити, що Росія існує», – сказав Радіо Свобода директор московського Інституту проблем глобалізації Михайло Деляґін.

Але Росія також існує з серйозними економічними проблемами. Російський рубль слабшає, світові ціни на нафту, від яких так залежна російська економіка падають, а рівень безробіття зростає. Це проблеми на які, безумовно, не можуть закрити очі інвестори у Давосі, які слухали виступ російського прем’єра.

Оглядачі також говорять про велику залежність російських компаній від кредитів західних банків, що також могло підштовхнути Путіна до пошуку нового економічного порозуміння із західним світом.

Бізнес думає про виживання

Україну на зібранні світової фінансової еліти мав представляти Віктор Ющенко, але в середу його прес-служба повідомила Радіо Свобода, що плани Президента змінилися. Водночас з’явилися повідомлення, що у четвер до Швейцарії вилітає віце-прем’єр Григорій Немиря та секретар РНБО Раїса Богатирьова.

Всього у форумі братиме участь близько 40 світових лідерів. Серед них прем’єри Китаю, Німеччини та Великої Британії. Натомість раніше заявлені до участі американські міністри залишилися у Вашингтоні. Нового президента США представлятиме його економічна радниця.

Атмосфера у Давосі доволі сумна. Якраз перед форумом провели опитування керівників провідних корпорацій світу. Вони очікують, що подолання кризи може затягнутися до трьох років і тому бізнес замість зростання буде змушений зайнятися виживанням.

Масштаби сьогоднішніх проблем набагато більші ніж у 30-ті роки минулого століття під час «великої депресії», вважає фінансист і філантроп Джордж Сорос.

Це один із найвідповідальніших форумів за сорокалітню історію подібних зібрань, погоджуються організатори всесвітнього форуму.

У перший день роботи форуму у Давосі лунали заклики до посилення міжнародної співпраці. «Вливання капіталу у фінансовий сектор недостатнє... Потрібен механізм для передачі деяких фондів із розвинутих країн до держав, що розвиваються. Якщо ми зможемо це зробити, то після кризи будемо мати більш координоване і стійке зростання у цілому світі», – заявив головний економіст Світового банку Джастін Лін.

Кризу допоможуть подолати «зелені» технології?

Протягом п’яти днів учасники форуму мають обговорювати і клімат, і демографію, і ракові захворювання, і навіть благодійність. Круглий стіл на тему благодійності у часи кризи у четвер в Давосі влаштовує український мільярдер Віктор Пінчук, а експертами там будуть колишні лідери Великої Британії та Сполучених Штатів Тоні Блер і Білл Клінтон.

Не обійдеться і без пошуку альтернативних видів енергії. Населення світу має подвоїтися до 2050 року і вже зараз треба думати як усіх нагодувати і забезпечити теплом і світлом. Окремо обговорювати так звані «зелені» технології у Давосі мають у суботу. У декого є сподівання, що інвестиції у цьому напрямку не лише допоможуть створити нові робочі місця в часи кризи, але й очистити нашу планету.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG