Доступність посилання

ТОП новини

У День пам’яті героїв Крут прикарпатці відзначають День захисника України


Івано-Франківськ – На вшанування пам’яті героїв Крут в Івано-Франківську сьогодні проходитимуть віче, молодіжна хода, уроки історії. Вперше відбудеться святкування Дня захисника України. Обласна організація Спілки офіцерів України пропонує цим святом замінити День захисника Вітчизни 23 лютого.

Співайте про славу героїв,
До неба «Осана» знесіть,
Про велич Крутянського бою
В далекі світи голосіть.

Цей вірш Валерія Височанського, присвячений подвигу героїв Крут, поклав на музику молодий івано-франківський виконавець Володимир Добрянський.

Він не погоджується, коли кажуть, що ця сторінка історії мало пов’язана з Галичиною. А краєзнавець Михайло Головатий оперує фактами: «У складі гімназійного загону були вихідці і з Прикарпаття. З документів відомо, що один з них, Піпський, перед розстрілом, коли потрапила група гімназистів у полон, заспівав саме він гімн «Ще не вмерла України...», – розповідає Головатий.

Хай буде це Днем захисника України

Пам’ять молодих вшановуватимуть молоді. О 17-ій годині в Івано-Франківську від Вічевого майдану розпочнеться молодіжна хода центральними вулицями Незалежності і Мельника – до Меморіального скверу. Тут представники духовенства різних конфесій відслужать панахиду. До участі в акції зголосилося 19 молодіжних організацій. У школах міста пройдуть уроки історії, присвячені 91-й річниці подвигу героїв Крут, а в «Просвіті» – бардівський вечір патріотичної пісні.

І вперше в обласній філармонії відбудеться святкування Дня захисника України. Буде прийняте звернення до Президента України про те, щоб замість 23 лютого, Дня захисника Вітчизни, відзначати 29 січня, саме на честь героїв Крут, День захисника України.

З такою ідеєю виступила обласна організація Спілки офіцерів України. Каже її керівник генерал-хорунжий Іван Лазор: «Захисник України працює на Україну, збагачує її. Українські інтереси виражають люди всіх спеціальностей: журналісти, військові, педагогічні працівники, медики. Тому День захисника України – це патріотичне свято української нації. 23 лютого указом попереднього Президента було започатковано як День захисника Вітчизни, а перед тим було свято Збройних сил і ВМФ. Але ця дата не має ні історичного, ні логічного зв’язку з сьогоденням».

Івано-Франківська обласна організація Спілки офіцерів України пропонує 23 лютого відзначати День ветерана.
  • Зображення 16x9

    Галина Добош

    Радіо Свобода співпрацюю з 2007 року. Власкор по Івано-Франківській області. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Івана Франка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG