Доступність посилання

ТОП новини

Кримські мусульмани молилися за мир і землю


Молитва на вулиці - місця в мечеті вистачило не всім
Молитва на вулиці - місця в мечеті вистачило не всім

Сімферополь – У Криму в ніч на п’ятницю очікували силову операцію зі звільнення від репатріантів земельної ділянки, де минулого року виникло кримськотатарське селище Яньи К’ирим – Новий Крим. Місцева влада віддала цю землю під комерційну забудову і бізнесмени через суди домагаються знесення селища та його новобудов, у тому числі – нової мечеті «Аль-Азіз». Втім, сьогодні штурму не було. Зате там пройшов всекримський п’ятничний намаз.

Інформація, що вночі можливе силове виконання рішення суду про повернення цієї земельної ділянки кільком комерційним фірмам, котрі отримали право оренди, надходила до журналістів із різних джерел. Але напередодні Меджліс кримськотатарського народу звернувся до перших осіб держави і дипломатичних та міжнародних установ із закликом не допустити застосування сили. Тож ніч і сьогоднішній день пройшли спокійно. Хоча селище і далі огороджене колючим дротом і там перебуває кілька сотень репатріантів, які заявляють про готовність захищати свої будинки і мечеть.

Муфтій хаджа Еміралі Аблаєв
П’ятничну молитву перед єдиновірцями прочитав Муфтій Криму хаджа Еміралі Аблаєв. На молебні були присутні кілька десятків імамів із різних регіонів Криму, а також більше пів тисячі вірян. Усім місця в мечеті не вистачило, тож люди молилися під її стінами – для цього були заслані спеціальні доріжки.

Перший заступник голови Меджлісу на мітингу, що пройшов після молебню, сказав, що його організатори не ставили за мету зібрати тут багато людей. Він заявив, що, коли з мечеті впаде хоч одна цеглина, то сюди прийдуть десятки тисяч мусульман. «І це не погроза, а лише застереження. Будемо молитися за мир, за землю і за те, щоб розум не покинув голови керівників держави та автономії», – зазначив Рефат Чубаров.

Вихід є, потрібна політична воля?

Рефат Чубаров
В інтерв’ю Радіо Свобода Рефат Чубаров заявив, що вихід із цієї політико-правової колізії є, і він простий – запропонувати комерційним фірмам, що претендують на цю землю, сусідню ділянку. Адже поруч вільні майже 30 гектарів землі, тоді як репатріанти зайняли трохи більше 7 гектарів.

Кримська влада поки мовчить, хоча відомо, що прем’єр-міністр Віктор Плакида ще учора ввечері вилетів до Києва – переконувати українських керівників у необхідності несилового розв’язання проблеми.

Селище Яньи К'ирим - Новий Крим
У Меджлісі також кажуть, що і посол США Вільям Тейлор особисто слідкує за ситуацією, яка склалася довкола селища Яньи К’ирим. Минулого тижня він відвідував півострів і спілкувався з місцевими мусульманами. Водночас у Посольстві США в Україні утримуються від будь-яких заяв чи коментарів на цю тему. Там також не повідомляють деталі учорашньої зустрічі посла Вільяма Тейлора з першим віце-прем’єром Олександром Турчиновим. У Сімферополі ж припускають, що на ній серед іншого розглядалася і ситуація в Криму.

На мітингу Рефат Чубаров повідомив, що після звернення до депутатів Парламентської Асамблеї Ради Європи лідера Меджлісу, народного депутата України Мустафи Джемілєва, до Криму незабаром прибудуть представники Моніторингової групи ПАСЄ.

(Сімферополь – Прага – Київ)

  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG