Доступність посилання

ТОП новини

Знеструмлена оборона України


Київ – Президент України у п’ятницю доручив Генеральній прокуратурі встановити причини недофінансування захищених оборонних статтей бюджету. Адже саме це, за словами міністра оборони Юрія Єханурова, призвело до знеструмлення за борги 72 об'єктів Збройних Сил України. Із них – 8 частин протиповітряної оборони, які несли бойове чергування.

Якщо від електропостачання відключають лікарні то чи варто дивуватися, що за борги знеструмлюють систему протиповітряної оборони?!

І право на життя та здоров’я, і право на безпеку охороняються Конституцією. Але гарант Конституції – Президент зреагував саме на відключення від електропостачання 72 об'єктів Збройних Сил України.

Віктор Ющенко, як Верховний Головнокомандувач, заслухав доповідь Міністра оборони Юрія Єханурова про ситуацію із знеструмленням військових об'єктів.

Міністр оборони доповів: 18 – у Криму, 11 – на Чернігівщині, 10 – на Дніпропетровщині, 9 – на Одещині по 4 – на Харківщині та Вінниччині.

Борги є, бо грошей немає

Борги міністерства оборони перед обленерго, за словами Юрія Єханурова, складають 147 мільйонів гривень, із них 80 за січень. Більше третини уже сплатили. Але це не вирішує проблему, бо грошей катастрофічно не вистачає, виділено лише четверту частину із необхідної суми. Тому міністр оборони вимагає перегляду бюджету і збільшення видатків на оборону.

А ще звертає увагу Президента на те, що незважаючи на існуючу постанову уряду – від електропостачання відключили об’єкти протиповітряної оборони (ППО) заборонено.

«Вони були відключені протягом останніх двох днів. Це створило провалини у контролі за повітряним простором по 150 кілометрів на кожному напрямку і різко послабило боєготовність повітряних сил для захисту повітряного простору України», – наголосив міністр оборони.

Президент дав доручення генпрокуратурі – знайти винних

Вислухавши міністра оборони, Президент доручив Генеральному прокуророві Олександру Медведьку, перевірити «виконання чинного законодавства в частині захищених статей бюджету, в тому числі військових, з’ясувати чому ж таки не фінансуються закладені суми на оплату електроенергії». «Ваша доповідь повинна бути публічна. Вся країна має знати: хто не може, не хоче чи не здатен виконувати національний закон», – сказав Президент.

Віктор Ющенко дав доручення відновити електропостачання усіх восьми об’єктів ППО до кінця дня 30 січня.

За словами Олександра Медведька, ситуацію на місцях вже вивчають обласні прокурори. Результати перевірок Генпрокурор пообіцяв оприлюднити найближчим часом.

Техніка «не любить» відключень, а оборона безвідповідальності

Колишній міністр оборони, Голова підкомітету з питань воєнної безпеки та оборони Верховної Ради, регіонал Олександр Кузьмук, стверджує, що такого не може бути у жодній розвиненій країні світу, адже йдеться про національну безпеку.

«Ми ніби повернулися у кризу 10-літньої давнини, коли були «віяльні» відключення електроенергії. І тоді теж були спроби, щодо оборонних об’єктів. Але тоді і Президент і Прем’єр-міністр одразу їх присікли», – запевняє колишній міністр оборони.

Олександр Кузьмук вважає, що ця ситуація є наслідком безвідповідальності влади і нагадує, що обладнання систем протиповітряної оборони після аврального відключення електроенергії потребує спеціального налагодження і може взагалі вийти з ладу.

Без електропостачання залишилися і об’єкти Військово-морського флоту України у Криму. Однак жодного повідомлення про відключення Чорноморського флоту Російської Федерації не було.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Ірина Штогрін

    Редактор інформаційних програм Радіо Свобода з жовтня 2007 року. Редактор спецпроектів «Із архівів КДБ», «Сандармох», «Донецький аеропорт», «Українська Гельсінська група», «Голодомор», «Ті, хто знає» та інших. Ведуча та редактор телевізійного проекту «Ми разом». Автор ідеї та укладач документальної книги «АД 242». Автор ідеї, режисер та продюсер документального фільму «СІЧ». Працювала коментатором редакції культура Всесвітньої служби Радіо Україна Національної телерадіокомпанії, головним редактором служби новин радіостанції «Наше радіо», редактором проекту Міжнародної організації з міграції щодо протидії торгівлі людьми. Закінчила філософський факультет Ростовського університету. Пройшла бімедіальний курс з теле- та радіожурналістики Інтерньюз-Україна та кілька навчальних курсів «IREX ПроМедіа». 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG