Доступність посилання

ТОП новини

Екс-посол США: Російський флот може залишитися і пiсля вступу України до НАТО


Розміщення росiйського Чорноморського флоту в Криму не вплине на перспективи України щодо вступу до НАТО, заявляє колишнiй помiчник заступника держсекретаря США, екс-посол США в Українi Стiвен Пайфер.

«Якщо Україна ухвалить рiшення вступити до НАТО й навiть стане членом НАТО, це зовсiм не означає, що росiйський флот має пiти. Вiн може залишитися в Севастополі», – заявив дипломат.

За його словами, «в процесi розширення Північноатлантичного альянсу нiхто нiколи не ставив як умову вихiд росiйських військ».

«Пригадайте, що пiд час процесу об'єднання Нiмеччини росiйськi вiйська ще залишалися на її територiї певний час. Звiсно, це буде незвичайно, але саме по собi це не буде обставиною, яка «дискваліфікує» Україну як можливого члена НАТО», – зазначив Пайфер.

Екс-посол також заявив, що занепокоєння Росiї, що в разi вiдходу Чорноморського флоту з Севастополя там «через два днi буде база НАТО або США», не має пiдстав.

«Думаю, це безпiдставне занепокоєння. Якщо ви подивитеся на те, як розмiщується наразi американський вiйськово-морський флот, присутнiсть у Севастополi не вписується в цю конфігурацію», – сказав Пайфер.

Термін дії угоди про перебування Чорноморського флоту Росії на території України закінчується в 2017 році.

XS
SM
MD
LG