Доступність посилання

ТОП новини

Німецькі експерти ведуть український авіатранспорт до Європи


Київ – Дніпропетровськ – Запоріжжя – Ідеально рівні злітні смуги, зали чекання у найкращих традиціях наукової фантастики, термінали, в яких не буває черг... Цілком можливо, що саме так виглядатимуть головні українські аеропорти. Стратегію їхнього розвитку до 2020 року підготувала провідна німецька компанія з розвитку авіаційного транспорту, яка виграла тендер Кабінету Міністрів України.

Першими мають досягнути європейського рівня аеропорти державного значення: два у столиці, і сім – у найбільших містах. На другому етапі глобальні зміни чекають усі 34 аеропорти України. Їхнє майбутнє до 2020 року розпланувала німецька компанія «Аеропорт Консалтінг Партнерс». Вона спеціалізується на розвитку авіаційної галузі, та добре знана в багатьох країнах світу.

Як саме пропонують нашій авіації «летіти» до Європи, Радіо Свобода розповів начальник управління стратегічного розвитку Міністерства транспорту та зв’язку Олексій Скрипник: «Передбачається повна модернізація кожного аеропорту. Німецькі експерти врахували все: і довжину злітної смуги в залежності від типу літаків, і нинішню мережу авіаперельотів, і стратегію менеджменту. Наприклад у Борисполі буде реконструйовано під'їзну дорогу та залізницю, привокзальну площу, верхній рівень вокзалу та паркову зону, базу обслуговування... Подібна реконструкція очікує харківський, львівський та інші аеропорти».

Суму, потрібну для того, щоб 9 українських аеропортів стали не гіршими від європейських, у Міністерстві не називають, доки її не затвердить окрема постанова Кабміну. Минулого року речники Міністерства транспорту зазначали, що на реконструкцію всіх аеропортів України знадобиться близько 900 мільйонів доларів. На реалізацію запланованого залучатимуть і державні гроші, і кошти інвесторів, зацікавлених у ринку авіаперельотів.

Регіональні аеропорти до реконструкції готові, чекають лише грошей

У столичних аеропортах «Бориспіль» і «Жуляни» вже працюють за німецькими рекомендаціями. Зокрема, «Жуляни» розпочали реконструкцію, отримавши з бюджету 131 мільйон гривень. А комісія УЄФА, яка в понеділок відвідала «Бориспіль», визнала, що в цілому він відповідає міжнародним вимогам і готовий приймати закордонних туристів на «Євро-2012».

Інші аеропорти України, включені до першої черги проекту, лише готують папери для реконструкції. І чекають «із моря погоди», а точніше – від держави коштів.

Перший заступник директора аеропорту «Запоріжжя» Ігор Курощепов розповів: «У нас майже готовий проект реконструкції. Він передбачає ремонт злітно-посадочної смуги, маневрувальних доріжок, розширення перону, заміну світлотехнічного обладнання та систем радіонавігації. Останній раз це усе ремонтувалося в 1987 році. На жаль, деяких важливих моментів проект не передбачає, як наприклад, фінансування будівництва сучасного терміналу».

За минулий рік аеропортом «Запоріжжя» скористалося 120 тисяч пасажирів, їх потік постійно зростає, і старий термінал перевантажений.

За словами Ігоря Курощепова, коли наприкінці 2008 року Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко скористалася послугами аеропорту, вона пообіцяла виділити на його реконструкцію близько 120 мільйонів. Необхідних коштів ні запорізький, ні інші регіональні аеропорти на сьогодні не отримали. У Мінтрансі запевняють, що фінансування почнеться, коли Кабмін ухвалить програму розвитку дев'яти аеропортів, а це має відбутися найближчими днями.

Старі літаки на нових злітних смугах – фактор ризику

Наразі всі українські аеропорти, крім двох столичних, давно вже потребують ремонту. Але навіть якщо все зазначене у проекті буде виконано, користуватися авіатранспортом в Україні все одно буде небезпечно. Бо найбільший ризик української авіації – старі літаки, вважає заступник директора центру спортивної авіації «Майське» у Дніпропетровській області Сергій Даниленко.

«Всі моделі, на зразок ЯК-40, ЯК-42 – вже застарілі. Літати на них я не раджу. Їх не варто навіть ремонтувати – краще продати до Африки, де вимоги безпеки нижчі. А натомість купити імпортні літаки ¬– це дуже надійна техніка», – каже Сергій Даниленко.

За його словами, у тому ж Дніпропетровську процес заміни авіаційного парку вже розпочався. Це, безумовно наблизить українську авіацію до європейських стандартів, але й вартість квитка, поза сумнівом, теж стане «європейською».

(Київ – Дніпропетровськ – Запоріжжя – Прага)

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG