Доступність посилання

ТОП новини

Образ Степана Бандери на шарфиках


Шарфики припали до вподоби
Шарфики припали до вподоби

Львів – 80-річчя від часу створення Організації Українських Націоналістів у Львові відсвяткували без мітингів та віче, а молодіжні організації ініціювали флеш моб, щоб привернути увагу до постаті Степана Бандери, українських героїв. Школярі та студенти утворили живий напис ОУН і прапор цієї організації.

Використовуючи чорно-червоні кольори ОУН, львівська мерія замовила 1000 шарфиків із зображенням провідника українських націоналістів Степана Бандери. Бюджету міста така ідея обійшлась у 35 тисяч гривень.
Шарфики роздавали безкоштовно, якщо львів’яни знали дату народження Степана Бандери чи якісь факти з його біографії. Однак серед випадкових перехожих було не так багато людей, які знали, що Степан Бандера народився 1 січня 1909 року.
Більш обізнаними виявились львівські школярі:
– Він був патріотом України, визволяв Україну.
– Степан Бандера – ідеал народу. Якщо б не він, я не знаю, чи ми могли б тут бути і розмовляти українською.
– Він був герой України.
– Я б не хотів жити під владою іншої держави.
– Ми маємо вшановувати пам’ять.
– Я хотів би більше про нього дізнатись, хотів би щоби наша Україна була Україною – класною державою.

Україна далі воює з учасниками Другої світової війни

Шарфик із зображенням свого діда отримав і Степан Бандера, який мешкає у Канаді. Онук провідника ОУН пожартував: «Наскільки холодно, що це – гарна ідея».
Втім для молодого Степана Бандери важливо, що сьогодні в Україні більше привернута суспільна увага до постаті провідника ОУН, але надто багато дискутують і говорять з політичним присмаком про Другу світову війну.
Хоча Друга світова війна – це вже історія, в Україні складається враження, що війна завершилась кілька місяців тому. Оскільки, за словами Степана Бандери, й далі воюють із тими людьми, які воювали у 1940-х.
Онук провідника ОУН втішений тим фактом, що СБУ розсекречує архіви визвольного періоду, але з іншого боку, він не розуміє, що з одного боку, указом розсекречують архіви, а, з іншого, призначають головою Держкомархіву комуністку Ольгу Гінзбург.
«То справа безнадійна. Якусь хитру подвійну гру грають політики, зокрема з блоку Юлії Тимошенко, які з одного боку, популяризують ОУН –УПА в Галичині, а з другого боку роблять дорогу Віктору Медведчуку до Вищої ради Юстиції, а Ольгу Гінзбург до Держкомархіву. Це виглядає дивно», – зауважив онук провідника ОУН.
Та попри гру українських політиків довкола питань Другої світової війни, Степан Бандера назвав уже й перемогу, що мельниківці і бандерівці спільно цього року святкують ювілей Степан Бандери і ОУН. А це позитивний знак для об’єднання усіх націоналістів після довгих років.
(Львів –Київ – Прага)

  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG