Доступність посилання

ТОП новини

Україна втратить третину корисних копалин поблизу Зміїного – дипломат


В ефірі Радіо Свобода директор Інституту зовнішньої політики Дипломатичної академії МЗС України Григорій Перепелиця заявив: «Було зрозуміло, що суд ухвалить компромісне рішення. Відтак це не буде повною перемогою України, так і повною перемогою Румунії. Але й поразкою це теж не буде. Звичайно, Україна частково втратить частину своєї економічної зони, але втратить приблизно на третину. Але це прийнятна втрата для України, оскільки при цьому є значні позитиви».

А вже директор міжнародних програм Центру Разумкова Валерій Чалий зазначив: «Ми не отримали всього, що хотіли. І румуни не отримали всього, що хотіли. Компроміс на користь Румунії. Але з точки зору інтересів майбутнього – це досить збалансоване і справедливе рішення. Поставлена крапка і ми можемо перегорнути сторінку і йти далі в становленні співробітництва, а також у розробці шельфу».

«Були аргументи на кшталт незаконності передачі цього острова до СРСР. Тобто Румунія згадувала часи, коли вона була окупантом разом із Німеччиною і хотіла повернути історію назад. Оце був би серйозний прецедент. Це був би початок перегляду кордонів і це би внесло серйозні виклики взагалі для кордонів Європи. Зараз це рішення (Міжнародного суду – ред.) ставить остаточну крапку у цьому питанні», – додав Валерій Чалий.
XS
SM
MD
LG