Доступність посилання

ТОП новини

Імідж національного масштабу або як та хто може привабити інвестора до країни


Роксолана Стадник
Ольга Стадник

Київ – Коли країна важкими кроками, але все ж інтегрується у світове співтовариство, все більшу роль починає відігравати громадська думка та імідж держави в цілому. Імідж – це поняття, яке включає в себе цілий ряд економічних, соціальних, культурних, бізнесових та інших факторів.

Правильно сформований, чіткий позитивний імідж може стати одним із важелів стратегічного розвитку країни і головне – загальної довіри до неї як зовні, так і всередині. Можна згадати приклад Китаю.

Країна, яка мала та має, м’яко кажучи, деякі особливості політичного, економічного, суспільного життя – за 20 останніх років збільшила надходження тільки прямих іноземних інвестицій майже у 32 рази, з 12,9 млрд. доларів (на кінець 1987 року) до 410,6 млрд. доларів (на кінець 2007 року), цифри не враховують величезні інвестиції у спеціальні території, якими є Гонконг та Макао. Головним чином таке зростання відбулось завдяки саме довірі, яка, в свою чергу стала результатом праці кожного «гвинтика» державної системи на благо позитивної думки про країну у світі. Праці, щоденної, іноді монотонної, наполегливої, а не простих декларацій.

Перший обов’язок за владою

Беззаперечно, формувати, як то мовити, «ваяти» імідж країни або навіть окремого міста повинна передусім влада, в центрі або на місцях. Краще всього, якщо це відбувається під контролем громадськості, бо саме суспільство є роботодавцем влади і саме на нього, кожного окремо взятого «пересічного громадянина», має працювати позитивна думка про його країну, про його місто, про його батьківщину. Тому до державного іміджмейкерства обов’язково потрібно залучати громадські організації, середній та малий бізнес тощо. Це повинен бути тісний, ефективний та результативний діалог, в якому найголовніше – знову ж таки довіра, якої, до речі, так не вистачає зараз при вирішенні найрізноманітніших питань.

В кризові моменти, а наразі їх переживає весь світ, необхідно не тільки не поліпшити існуючі можливості для вкладання коштів в Україну, але й знайти нові та амбіційні переваги інвестування саме в нашу економіку. І дуже багато залежить від того, наскільки позитивно та правдиво висвітлені ці можливості та переваги.

Потрібна правова сприятливість

Основою формування будь-якого іміджу, звичайно є сприятливе правове поле. Деякі кроки в цьому напрямі Україна вже зробила. Заслуговує на увагу Державна цільова програма розвитку системи інформаційно-аналітичного забезпечення реалізації державної інноваційної політики та моніторингу стану інноваційного розвитку економіки, яку уряд затвердив у травні минулого року.

Завдяки саме цьому документу громадськість отримала можливість бути в курсі та впливати на питання державної інноваційної політики, мати доступ до електронних інформаційних баз даних результатів науково-дослідних та дослідно-конструкторських робіт тощо через спеціалізований інтернет-сайт. Програмою також запроваджено моніторинг стану інноваційного розвитку економіки, проведення кон’юнктурних досліджень внутрішнього і зовнішнього ринків, узагальнення патентної та патентно-ліцензійної інформації.

Зазначене дозволить привернути увагу потенційних інвесторів і споживачів до перспективних вітчизняних розробок і у майбутньому залучити кошти до інноваційної сфери.

Роль торговельно-економічних місій закордоном

Важливим доповненням, яке нещодавно уряд вніс до Програми розвитку інвестиційної діяльності до 2010 року стало завдання співпраці з торговельно-економічними місіями України в іноземних державах для популяризації інвестиційних проектів серед потенційних інвесторів. Адже основними провідниками іміджу країни за кордоном виступають суб'єкти міжнародних сфер: дипломатії, зовнішньоекономічної діяльності (включаючи фінансову сферу), туризму, транспорту, готельної справи.

Для створення привабливого іміджу України необхідно інформувати потенційних інвесторів про наявні в країні інвестиційні можливості. Це можна і потрібно робити, проводячи рекламно-інформаційні кампанії в ЗМІ, організовувати участь інвесторів у виставках, презентаціях, семінарах і проводити так звані «роуд шоу в гостях» за кордоном. Поширеної у світі є практика створення спеціалізованих державних і напівдержавних агентств, відповідальних за взаємодію з іноземними інвесторами. Подібні агентства діють приблизно в 100 країнах і, окрім створення сприятливого іміджу країни, організовують цільове залучення капіталів та надають попутні послуги тим інвесторам, які вирішили таки вкладати.

Україна вже зробила перші, але важливі кроки для того, щоб бути більш привабливою в очах потенційних інвесторів. У перспективі – підготовка до проведення Чемпіонату Європи з футболу Євро-2012, до якого залишилося менше 4 років. Сподіваємось, цього часу наразі ще достатньо, щоб стати по-справжньому привабливим економічним регіоном, забезпечити створення нових робочих місць, впровадити інноваційні технології. А це, в свою чергу, стане «подушкою безпеки» в економічному зростанні, навіть якщо у світовій економіці і надалі «не все буде гладко».

(Київ – Прага)

Роксолана Стадник начальник управління взаємодії зі ЗМІ та зв’язків з громадськістю Міністерства економіки України

Ольга Стадник студентка IV курсу Київського національний університету імені Тараса Шевченка

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG