Доступність посилання

ТОП новини

Болгарія вимагатиме від Росії компенсації за непоставлений у січні газ


Президент Болгарії Георгій Пирванов офіційно порушив питання перед Росією про компенсацію за непоставлений газ у січні.

«Ми ставимо питання про компенсацію збитків у результаті газової кризи і нових стратегічних параметрів наших відносин через досягнення нового виду угод, що, я сподіваюся, допоможе нам подолати існування посередників – цієї ланки, яка створює непотрібне обтяження цьому сектору», – сказав він сьогодні в Кремлі після зустрічі з президентом Росії Дмитром Медведєвим.

За словами болгарського президента, голови держав не обговорювали конкретні суми компенсацій, поки немає оцінки експертів і відповідних компаній, які працюють у цій сфері.

«Я задоволений тим, що й на найвищому рівні тут у Москві я зустрів розуміння того безперечного факту, що Болгарія є країною, яка найбільше постраждала в результаті газової кризи, і необхідно шукати нові рішення з одного боку для подолання збитків від кризи, а з іншого – рішення з недопущення нової кризи», – зазначив Пирванов.

Водночас його російський колега Дмитро Медведєв заявив, що фiнальна юридична вiдповiдальнiсть за наслiдки газової кризи лежить на українськiй сторонi, i саме вона має вiдповiдати за фiнансовими зобов'язаннями.

За його словами, щоб такі події не повторилися, потрібно розробити нову законодавчу міжнародну базу та реалізувати нові проекти для диверсифікації постачання.

Країни Євросоюзу з 7 до 20 січня не отримували російський газ, оскільки Росія припинила його транзит через Україну. Москва в газовій кризі звинувачувала Київ, кажучи, що він «крав газ».
XS
SM
MD
LG