Доступність посилання

ТОП новини

Надходять суперечливі дані про звільнення «Фаїни»


Агентство Associated Press цитує речника сомалійських піратів, які викрали судно, на ім’я Суґуле Алі, який заявив, що вони ще не звільнили судно, але планують залишити «Фаїну» вже сьогодні, найпізніше до раннього вечора. За його словами, пірати залишають судно поволі, бо їм заважає трохи бурхливе море.

Говорячи сателітним телефоном із сомалійського порту Харардере, біля якого утримували судно, піратський речник підтвердив цьому агентству раніше названу суму викупу за «Фаїну» в 3 мільйони 200 тисяч доларів.

При цьому більш як за годину до цього повідомлення агентство Agence France-Presse наводило слова того самого Суґуле Алі, що пірати вже залишили судно.

Цьому агентству речник не назвав суму викупу, лише заявив, що вона «невелика» і лише «покриє витрати» піратів.

Водночас інший із піратів, який просив не називати його імені, сказав цьому агентству, що викуп становив 3 з половиною мільйони доларів.

Якщо такі числа підтвердяться, це буде один із рекордних викупів за викрадене судно.

Так само й агентство Reuters із посиланням на неназвану особу в Харардере, яка була причетна до переговорів про звільнення «Фаїни», поінформувало, що пірати вже залишили судно.

Сьогодні вранці російське інтернет-видання «Морський бюлетень – Совфрахт», яке тримає зв’язок із власником «Фаїни», повідомило з його слів, що пірати залишали судно невеликими групами, й кожна мала при собі невелику частину отриманого викупу. При цьому кожна наступна група не вирушала, доки попередня не повідомляла, що дісталася берега безпечно і загрози не відчуває.

За словами головного редактора бюлетеня Михайла Войтенка, це нова тактика сомалійських піратів – убезпечувати себе таким чином від нападу чи то американських або інших західних військових, чи то місцевих конкурентів.

У повідомленні з посиланням на слова очевидця додано, що процес звільнення з рук сомалійських викрадачів іншого судна, супертанкера Sirius Star, який відбувався за такою ж схемою, протривав цілі 34 години.

Раніше сьогодні, ще до того, як надійшли перші повідомлення про звільнення судна, Президент Віктор Ющенко вже привітав екіпаж «Фаїни» з визволенням. Він також заявив, що судно вже було звільнено ще вчора «у результаті проведення дуже складної та багатоходової операції, здійсненої розвідувальними органами України у взаємодії з іноземними партнерськими спецслужбами».

Учора агентства повідомили, що викрадачі «Фаїни» отримали викуп, який їм скинули з повітря просто на палубу, і протягом учорашнього дня перелічували, перевіряли на справжність і ділили між собою гроші.

За даними Секретаріату Президента України, судно після звільнення має ще дійти до порту Момбаса в Кенії, де моряки отримають первинну медичну та іншу необхідну допомогу.

Для Кенії призначений і вантаж, який має на борту «Фаїна», – 33 танки і значна кількість іншої зброї і боєприпасів, що їх Кенія закупила в України.

Судно «Фаїна» з 20 членами екіпажу, з яких 17 громадян України, 2 росіян і 1 мешканець Латвії, викрали біля узбережжя Сомалі ще 25 вересня.
XS
SM
MD
LG