Доступність посилання

ТОП новини

КСУ: Різниця у віці між дитиною та усиновителем не має перевищувати 45 років


Конституційний Суд визнав таким, що відповідає Основному закону положення частини 2 статті 211 Сімейного кодексу, згідно з яким максимальна різниця у віці між дітьми-сиротами й охочими їх усиновити не повинна перевищувати 45 років.

Відповідне рішення КСУ сьогодні оголосив його голова Андрій Стрижак.

Суд мотивував своє рішення тим, що зазначена різниця у віці між усиновителем і дитиною є однаково обов'язковою для всіх осіб, які бажають усиновити дитину, і тому це не порушує принцип рівності перед законом, закріпленої статтею 24 Конституції.

У рішенні КС також зазначається, що, обґрунтовуючи неконституційність вказаних положень Сімейного кодексу, ініціатор конституційного подання виходить насамперед з інтересів усиновителів, не враховуючи при цьому інтереси дітей, яких усиновляють.

Відповідно до рішення КСУ, встановлення вимог щодо різниці у віці між усиновителем й усиновлюваним зумовлена відповідальністю держави за долю дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування.

Конституційне подання до КСУ щодо цього положення Сімейного кодексу влітку минулого року подала Уповноважена Верховної Ради з прав людини Ніна Карпачова.

XS
SM
MD
LG