Доступність посилання

ТОП новини

Два Віктори і дві поразки…


Київ – Верховна Рада України не змогла відправити у відставку уряд Юлії Тимошенко. Звітування уряду перед народними депутатами організувала Партія регіонів з метою висловлення йому недовіри. Однак в ініціаторів відставки Юлії Тимошенко знову нічого не вийшло. Потрібної кількості голосів опозиціонери так і не назбирали. Хоча дуже старалися. Не допоміг Януковичу «розправитися» з Тимошенко й Віктор Ющенко.

Послухавши звіт прем’єра та міністрів про соціально-економічну ситуацію в країні та про те, як уряд бореться з кризою, депутати після кількагодинних дебатів, сварок та взаємних звинувачень так і не змогли висловити уряду недовіру. За відповідну резолюцію проголосували 203 депутати, серед яких 172 депутати від Партії регіонів, 1 бютівець, 10 нунсівців та 20 комуністів.

Це вже не перша спроба опозиціонерів відставити уряд Тимошенко. Влітку минулого року Партія регіонів уже організовувала подібну процедуру у парламенті, однак бажаючих висловити недовіру уряду виявилося менше, ніж потрібно і ніж очікували ініціатори. Тоді за відповідне рішення проголосували лише 174 депутати, із 226 необхідних. Але «регіонали» не втрачали надію «розправитися» з Тимошенко і нагадували про це на вербальному рівні регулярно. Як відомо, висловлювати урядові недовіру і відправляти його у відставку можна лише один раз на сесію парламенту.

Допитати Тимошенко у парламенті і відправити її у відставку Партія регіонів планувала ще 3 лютого, у перший день роботи парламенту після двотижневої паузи, коли спікер мав закрити попередню і відкрити нову сесію. Тоді в парламент прибула навіть сама Юлія Тимошенко. Але довгоомріяні плани «регіоналів» зазнали фіаско. Парламент не заслухав Тимошенко, а опозиціонери вдалися до блокування трибуни і зажадали повторити процедуру оголошення недовіри уряду Тимошенко в четвер.

Лідер Партії регіонів Віктор Янукович пояснив свій провал із публічного «шмагання» Тимошенко неготовністю до цієї процедури. Він також заявив, що хотів би бачити у парламенті голів обласних рад та Президента. Мовляв, якщо Президент несе відповідальність за цей уряд, який він пропонував, то нехай прийде в парламент і «дасть відповідь, якщо в нього змінилася позиція, хай скаже про це відверто», – виправдовувався Віктор Янукович.

У БЮТі таку заяву назвали лукавством і пояснили, що насправді планам Януковича висловити уряду недовіру зашкодила відсутність потрібної кількості депутатських багнетів. Віце-спікер парламенту Микола Томенко натякнув на узгодженість планів Януковича з Президентом Віктором Ющенком.

«Парламент має працювати, а не чекати, поки лідер опозиції і Президент назбирають 226 голосів за відставку уряду. Ми дійсно унікальна країна, бо у нас Президент спілкується з прем’єром через телебачення, а з лідером опозиції – у своєму кабінеті», – сказав Микола Томенко.

Згодом контакти Януковича-Ющенка у питанні усунення Тимошенко підтвердив сам лідер опозиції. Він зізнався, що справді бачився з Президентом 2 лютого. «Президент хотів від мене особисто почути мою позицію, яку ми зараз займаємо тут, у парламенті… Я висловив свою точку зору, що ця позиція буде жорсткою і ми будемо вимагати, щоб Президент, Прем’єр, Верховна Рада зібралися разом і розглянули стан справ у країні», – сказав Янукович.

Янукович і Ющенко об’єдналися проти Тимошенко?

Чи просив Янукович у Президента допомогти голосами підопічної йому депутатської групи і чи отримав він благословення у глави держави на звільнення Тимошенко невідомо. Але сам факт зустрічі лідера опозиції та глави держави дав привід позловтішатися як депутатам, так і експертам. Бютівці у своїх виступах із парламентської трибуни неодноразово закидали Президенту що той, мовляв, не знаходить часу для спілкування з прем’єром про державні справи і про те, як позбутися безболісно для країни економічної кризи, зате знаходить його для Віктора Януковича, аби поговорити про те, як позбутися Тимошенко.

Спільна ненависть до Тимошенко зробила партнерами Януковича і Ющенка принаймні у пошуках швидкого шляху реалізації своїх мрій. При цьому обидва свідомі того, що мрія важкоздійсненна без використання маніпуляцій, тиску на депутатів і навіть підкупу. Про те, що відповідна робота з депутатами велася зізнаються й у фракції КПУ, і в НУНСі.

Депутат від фракції комуністів Олександр Голуб заявив, що на Компартію чинився серйозний тиск у зв'язку з питанням відставки уряду депутатами-регіоналами, які наближені до «РосУкрЕнерго». Комуніст також припускає, що для впливу на позицію фракції комуністів щодо відставки Тимошенко був використаний навіть матримоніальний скандал довкола Петра Симоненка, який, на його думку, був розкручений за допомогою цієї ж групи депутатів із Партії регіонів.

Юлія Тимошенко, дебатуючи у парламенті з депутатами-регіоналами, заявила, що до групи депутатів наближених до «РосУкрЕнерго» тяжіє і сам глава держави Віктор Ющенко, за якого у відповідь заступився нині член Партії регіонів і колишній бютівець Сергій Головатий. (До свого членства у фракції Партії регіонів Головатий був активним критиком якраз Президента).

Те, що Віктор Ющенко не любить Тимошенко так само як і Віктор Янукович очевидно. Але реальних механізмів для вилучення її з політичного олімпу не існує наразі, так само очевидно. Можливо саме тому пропрезидентська депутатська група в складі НУНС на чолі з В'ячеславом Кириленком не підтримала «таємні» бажання свого шефа. А Віктор Ющенко не відгукнувся на запрошення Януковича і не прийшов до парламенту подивитися, як допитують його колишню соратницю, а нині найбільшого ворога – Юлію Тимошенко.

Навіть якби Верховна Рада висловила недовіру уряду Тимошенко, вона б все одно залишалася в уряді в статусі виконувача обов'язків. Зрештою у будь-якому статусі Тимошенко залишається серйозною конкуренткою на президентських виборах для Януковича і недосяжною у рейтингових показниках для Віктора Ющенка. Обидва мають мотиви дискредитувати роботу Тимошенко в уряді і послабити її позиції як майбутнього кандидата у президенти.

«Регіонали» знову програли

Нинішні безрезультатні спроби висловити недовіру Тимошенко показали безпорадність як Януковича, так і Ющенка. Адже обидва розуміли, що відправити Тимошенко легко у відставку не вдасться. Але обидва пішли на це. Партія регіонів, яка ініціювала звіт прем'єра у парламенті виглядали розгублено і переможено. Особливо схвильованим був Віктор Янукович, якого попри високий рейтинг називають у ЗМІ невдахою через неспроможність домовлятися і доводити до завершення затіяні плани.

«Регіонали» отримали чергову поразку. Відчуваючи наближення програшу, Віктор Янукович закликав із парламентської трибуни до проведення позачергових парламентських та президентських виборів. Можливо це була помста уже Віктору Ющенкові, який не зумів переконати своїх депутатів допомогти йому «розправитися» з Тимошенко в парламенті. Або сигнал для «Нашої України». Але не вийшло. Уже після голосування, «регіонали» прагнучи зберегти обличчя у цій невдалій грі заявили, що готові скласти 150 депутатських мандатів, аби розпустити Верховну Раду і провести позачергові вибори. Це означає, що питання соціально-економічного стану країни і економічна криза були лише тлом у боротьбі команди Януковича за владу.

(Київ – Прага)
XS
SM
MD
LG