Доступність посилання

ТОП новини

У Мюнхені проходить 45-та Міжнародна конференція з безпеки


Тема роззброєння і глобальної співпраці в питаннях безпеки була головною першого дня конференції. Відкриваючи форум, голова МЗС Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр звернув увагу її учасників на необхідність виробити нову стратегію в цій галузі.

«Вікно історії на даний момент відкрито. Новий президент США вимагає нового мислення. Росію також очолює новий президент, який належить до покоління, на яке мала незначний вплив «холодна війна», – сказав міністр.

Похваливши нову адміністрацію США, Штайнмаєр, разом з тим, закликав американських політиків до більшої прозорості і відкритішої співпраці з країнами Європи, в тому числі з Німеччиною. Одночасно він не виключив активної участі Німеччини у вирішенні багатьох проблем глобальної безпеки.

Саме нинішня економічна криза, за словами міністра закордонних справ Німеччини, має подати сигнал до тіснішої співпраці в питаннях політики і зовнішньої безпеки. Причому Штайнмаєр висловився за створення загальноєвропейської структури безпеки за активної участі Росії.

Він позитивно оцінив заяву віце-прем’єра Росії Сергія Іванова про відмову від розміщення ракет «Іскандер» в Калінінграді, і у зв’язку з цим порушив питання про компромісне рішення США розмістити систему ПРО на території Польщі та Чехії.

На думку оглядачів, примирливим був виступ не лише Сергія Іванова, а й колишнього державного секретаря США Генрі Кіссінджера.

Порушив своїм виступом спокійну атмосферу конференції голова іранського парламенту Алі Ларіджані. Його промова була надзвичайно агресивною по відношенню до США та інших західних країн.

Обурення серед учасників конференції викликала однозначна підтримка іранським промовцем бойовиків «Хамасу» і твердження, що питання Голокосту є лише справою інтерпретації, і що кожний має право на свою думку.

Схоже, що Ларіджані не очікував такої негативної реакції учасників конференції.

Сьогодні в Мюнхені мають відбутися демонстрації противників форуму. За словами організаторів, очікують, що в них візьмуть участь близько п’яти тисяч осіб.

У зовнішній політиці Вашингтон змінить тональність – Байден

У взаєминах між Москвою та Вашингтоном в останні роки намітився «дрейф в небезпечну сторону», який належить зупинити.

Про це в суботу на міжнародній конференції з безпеки в Мюнхені заявив віце-президент США Джозеф Байден. За його словами, інтереси Росії та США можуть у багатьох відношеннях співпадати, але застеріг, що Вашингтон не допустить, щоб будь-яка країна претендувала на сфери впливу, і наголосив, що суверенні країни матимуть право обирати своїх власних союзників.

Він підкреслив, що США мають намір консультуватися з Росією щодо розміщення елементів ПРО США в Європі, співпрацювати з нею в питаннях боротьби з екстремізмом в Афганістані та ядерного роззброєння.

Байден також заявив, що нова адміністрація США має намір змінити тональність у зовнішній політиці, в тому числі щодо Ірану, більше прислухатися до думки своїх союзників і міжнародних організацій.

Прем'єр України і віце-президент США обговорили питання двосторонньої співпраці

Про це повідомила прес-секретар Прем'єр-міністра Марина Сорока.

Зустріч відбувалася під час перерви Міжнародної мюнхенської конференції з питань безпеки. Д. Байден зазначив, що це його перший візит до Європи в статусі віце-президента, і під час цього візиту він визнав за необхідне зустрітися з Прем'єр-міністром України, оскільки, за його словами, «успіх і перспективи України є перспективами цілого регіону».

За словами М. Сороки, Д. Байден відзначив важливу роль Ю. Тимошенко у врегулюванні газової кризи і відновленні транзиту газу до Європи.

У свою чергу Ю. Тимошенко ще раз передала свої вітання всій команді нового Президента США Барака Обами і зазначила, що його обрання на посаду Президента дає нові можливості для співпраці України і Сполучених Штатів.

Наприкінці зустрічі Д. Байден запросив Ю. Тимошенко відвідати з візитом США.



Прем'єр України і президент Світового банку обговорили перспективи співпраці

Перспективи подальшої співпраці обговорили сьогодні в Мюнхені Прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко і президент Світового банку Роберт Зеллік.

Як повідомила прес-секретар українського прем'єра Марина Сорока, сторони висловили задоволення співпрацею, яка існує на сьогодні.

Під час розмови наголошувалося, що Світовий банк збільшив фінансування України в 2008-2009 роках. Крім того, Прем'єр-міністр України та президент СБ надали особливу увагу питанню реструктуризації банківського сектору України та фінансової підтримки інфраструктурних проектів.

Р. Зеллік привітав Ю. Тимошенко з тим, що вона вкотре отримала вотум довіри від Верховної Ради.

На закінчення зустрічі Ю. Тимошенко запросила Р. Зелліка відвідати Україну.

Зустріч відбувалася в рамках в рамках 45-ої міжнародної конференції з безпеки в Мюнхені.

Для України важлива співпраця з ЄС у сфері енергобезпеки – Тимошенко

Прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко сьогодні під час зустрічі з президентом Європейської комісії Жозе Мануелем Баррозу, що відбулася в рамках 45-ої міжнародної конференції з безпеки в Мюнхені, заявила, що Україні важлива співпраця з Євросоюзом у сфері забезпечення енергобезпеки.

Про це повідомила прес-секретар українського Прем'єр-міністра Марина Сорока. Вона зазначила, що газова тема була центральною під час бесіди. За її словами, Ж. Баррозу подякував Ю. Тимошенко за конструктивну позицію в процесі врегулювання газового конфлікту і відновлення постачання газу до Європи.

Крім того, президент Єврокомісії проінформував Прем'єр-міністра України про результати візиту до Москви і переговорів з Президентом РФ Дмитром Медведєвим, а також прем'єром Росії Володимиром Путіним.

За словами М. Сороки, сторони висловили надію на успішність конференції з питань модернізації та розвитку української ГТС, яку планують провести в Брюсселі наприкінці березня.
XS
SM
MD
LG