Доступність посилання

ТОП новини

Президент вважає рішення про розмежування з Румунією «здоровим компромісом»


«Це не є питання перемоги когось над кимсь», – заявив Віктор Ющенко в телевиступі в неділю ввечері, говорячи про рішення Міжнародного суду.

За його словами, українська дипломатія «зробила блискучу справу» і врегулювала «один зі знакових моментів» відносин України й Румунії і з погляду суверенного використання виключної економічної зони, і з погляду формування нової стратегії двосторонніх відносин, які можна буде відтак винести на «новий рівень».

«Ми не програли. Ми знайшли виключно здоровий спосіб через верховенство міжнародного права знайти відповідь у конфлікті, який коштував нам мільярди і мільярди доларів за останні 15–17 років», – сказав Ющенко.

Раніше в Україні лунали заяви про «програш української дипломатії» у зв’язку з рішенням Міжнародного суду, який не задовольнив претензії України на значну виключну економічну зону і частину континентального шельфу в Чорному морі поблизу кордону з Румунією.

3 лютого найвищий судовий орган ООН встановив компромісну лінію розмежування виключних економічних зон і шельфу України і Румунії, яка не відповідала бажанням жодної з держав.

Тлумачення цього рішення було різне. В Румунії заявили про свою перемогу на тій підставі, що їй відійшло майже 80 відсотків суперечливої території між лініями максимальних претензій двох держав; відтак в Україні дехто говорив про поразку.

Із іншого боку, понад половина румунської частини суперечливої території є глибоководна й не є шельфом, а відтак має цінність із погляду рибальства, але не видобутку корисних копалин, на які потенційно багатий чорноморський шельф.

Прихильники позитивного погляду з української сторони також звертають увагу, що з загальної території моря, яка стала предметом розмежування, Україні дісталося більш як удвічі більше. Так само, за повідомленнями, на території української виключної економічної зони і шельфу виявилося 21 з 26 розвіданих родовищ газу і нафти.
XS
SM
MD
LG