Доступність посилання

ТОП новини

Ющенко: Кулуарні домовленості уряду з Росією – «неприпустимі»


Президент Вiктор Ющенко вважає, що переговори урядової делегацiї з представниками Росiї щодо надання Українi кредиту проведенi з порушенням правових норм.

Про це повiдомила речниця глави держави Iрина Ванникова.

«Президент не затверджував директив для цих переговорiв i не отримував вiдповiдних документiв вiд уряду», – передала вона позицiю Президента.

За словами Ванникової, глава держави вважає неприпустимою ситуацiю, коли стратегiчнi для життя країни питання вирiшують кулуарно.

Крім того, неприпустимо, за словами Президента, поєднувати отримання Україною кредиту з ратифiкацiєю договору про «нульовий варiант» та про долю вiтчизняної газотранспортної системи.

Як нагадала Ванникова, «нульовий варіант» передбачає, що Росія бере на себе всі борги Радянського Союзу, водночас Україна відмовляється від своїх претензій на будь-яку власність СРСР, в тому числі, й за кордоном.

Прем'єр-мiнiстр Юлiя Тимошенко заявила в суботу в Мюнхенi, що українська сторона отримала позитивну вiдповiдь вiд Росiї на прохання видiлити їй кредит. Вона зазначила, що «веде дискусiю з багатьма країнами, щоб на урядовому рiвнi забезпечити необхiднi кредити для покриття планового дефiциту бюджету».

За словами Тимошенко, вона написала листи урядам Росiї, США, Японiї, Китаю, керiвництву Європейського Союзу та iнших країн iз пропозицiєю сприяти укладенню вiдповiдних угод.

За інформацією ЗМІ, уряд України намагається отримати від Росії кредит на суму 5 мільярдів доларів.
XS
SM
MD
LG