Доступність посилання

ТОП новини

Реформа, через яку не переступити


Міністр регіонального розвитку та будівництва України Василь Куйбіда
Міністр регіонального розвитку та будівництва України Василь Куйбіда

Василь Куйбіда Київ – В Україні протягом практично 17 років незалежності не було центрального органу виконавчої влади, пріоритетом діяльності якого були б регіональна політика та регіональний розвиток. Протягом багатьох років ніхто серйозно не оцінював зростання диспропорцій між регіонами як загрозу безпеці дер¬жави. Вважалося, що головне – аби загальна тенденція макро-економічних показників була позитивною. Навіть після запровадження поняття депресивності регіону, не було запропоновано адекватних інструментів, які б дали змогу поступово її позбавитися.

Нарощування дотування репресивних регіонів породило нову проблему – небажання працювати над їх економічним розвитком. Навіщо розвивати промисловість у себе, якщо тобі дадуть дотацію? Причому така дотація надходитиме день у день, незалежно від діяльності місцевої влади. Крім того, брак інституційної пам’яті в центральних органах виконавчої влади та в облдержадміністраціях, зміна урядів та голів ОДА майже щороку не дає нікому з них змоги реалізовувати стратегічні програми та проекти. Адже в цій ситуації кожен прагне продемонструвати свою управлінську здатність на короткій дистанції, а це передусім популістські кроки, які дають видимий позитивний ефект лише в короткотерміновій перспективі.
Ось декілька цифр. Якщо 2001 року різниця в обсягах валового регіонального продукту на душу населення між найбагатшим і найбіднішим регіоном становила п’ять разів, то уже в 2005-му – шість. У ці ж роки різниця за цим показником між середнім по країні рівнем і найбіднішим регіоном зросла від 1,8 до більш як двох разів. А за таким показником, як рівень іноземних інвестицій, різниця за період 2004-06 років зросла із 30 разів до понад 50!!
На цьому тлі, саме через потребу змінити ситуацію, в 2007 році було створене Міністерство регіонального розвитку і будівництва України, яке тільки тепер укомплектоване і почало системно працювати над розв’язанням проблем, що накопичились у дер­жаві в сфері регіональної політики, регіонального розвитку та місцевого самоврядування. Ним запропоновано новий погляд на державну регіональну політику, викладений у Концепції державної регіональної політики, підготовленій міністерством у дуже стислі терміни. Одним із головних завдань, які має вирішити ця концепція, є зближення та інтеграція регіональних освітніх, інформаційних, культурних просторів у єдиний загальноукраїнський простір. Адже не є таємницею те, що в деяких українських регіонах уже відбулося формування своїх просторів, слабко пов’язаних з іншими регіонами, тобто загальноукраїнський простір так і не склався, а це дуже небезпечно для стабільності держави.

Стимулювати міжрегіональні людські стосунки

Ми пропонуємо цілу низку заходів, які б сприяли зближенню регіонів. Зокрема держава надаватиме підтримку насамперед тим проектам, які є важливими для кількох регіонів і на які виділятимуться кошти з різних регіонів; ми будуватимемо транспортні шляхи так, щоби більшість регіонів були зв’язані одне з одним хорошими дорогами; обміни школярами, студентами, дер­жавними службовцями між регіонами стануть повсякденною практикою.
Ми також пропонуємо запровадити в навчальних програмах для учнів старших класів практику поїздок по регіонах країни. Внутрішньоукраїнський туризм повинен підтримуватися державою.
Держава має зробити те, що залишалося поза увагою протягом останнього десятка років, – стимулювати міжрегіональні людські стосунки, адже саме природне порозуміння між людьми є запорукою єдності держави та її сили.
Нині адмінтеродиниці мають досить невелику територію для розвитку
Паралельно ми працюємо над реформою адміністративно-територіального устрою України. Адже повернення України до цивілізованого адміністративно-територіального устрою дозволить вирішити багато питань, які сьогодні вирішувати дуже складно. Наприклад, сьогодні міста, селища та села як адмінтеродиниці мають досить невелику територію для розвитку, оскільки їх межі визначаються межами забудови. Це знижує інвестиційну привабливість поселень, бо для бізнесу у поселеннях уже місця немає, а за межами поселення рішення щодо землі приймають інші органи. Крім того, автоматично вирішується питання реєстрації місця проживання для осіб, які побудували собі житло за межами населених пунктів, а отже, і питання їх обліку для проведення розрахунків бюджетного забезпечення громади, визначення потреби у закладах освіти, охорони здоров’я тощо.
Нагадаю, що до встановлення радянською владою нового адміністративно-територіального поділу у 1920-х роках (а на Буковині та Галичині – аж до 1940 року) існував традиційний для України і Європи трирівневий адміністративно-територіальний устрій: громада — (волость/община/комуна), район – (повіт/округ), область — (воєводство/губернія).
Завданням держави є створення умов, за яких у різних областях, районах, містах і селах громадяни України мали б близький за якістю та гарантований державою перелік публічних послуг, адже саме це є показником діяльності держави в інтересах кожного, а не окремих регіонів.
(Київ)

Василь Куйбіда
міністр регіонального розвитку та будівництва України

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG