Доступність посилання

ТОП новини

У Криму хочуть знести пам’ятний знак «Жертвам червоного терору»


Памятний каміть став місцем паломництва монархістів
Памятний каміть став місцем паломництва монархістів

Сімферополь – У понеділок в Криму пройшло перше засідання суду за позовом Сімферопольської мерії, яка вимагає знесення меморіального каменя, встановленого в одному з парків Сімферополя у пам’ять жертв «червоного терору». Проти цього виступає низка російських етнічних та монархічних організацій, які встановили цей пам’ятний знак.

Кілька десятків активістів Конгресу російських громад Криму і Російського фронту Сергія Шувайникова пікетували Господарський суд автономії, протестуючи проти дій міськради, яка подала позов із вимогою ліквідувати меморіальний камінь, встановлений в Міському саду Сімферополя цими організаціями. Суд не розглядав позов по суті, а відклав засідання до 10 березня, оскільки захисники каменя хочуть переконатися, що секретар міськради Володимир Блінов мав повноваження подавати від імені мерії цей позов.
У міськраді стверджують, що торік таке право секретарю надала сесія міськради. Там вважають, що пам’ятний камінь «встановлений самовільно і має бути демонтованим як незаконний». Його урочисто відкрили 16 листопада 2007 року – у 87 річницю початку масових розстрілів російських офіцерів, чиновників царської адміністрації, духовенства і купецтва після того, як в листопаді 1920 року Червона Армія захопила Крим.
Кривавий «Великий ісход» влада замовчувала, а зараз не хоче вшанувати?
Освячення меморіального знаку «Жертвам Червоного терору», архів, листопад 2007 р.
За різними даними, тоді, після поразки Білої армії під командуванням барона Врангеля і так званого «Великого ісходу», за кілька місяців від рук комуністів загинули від 100 до 200 тисяч осіб. За свідчення сучасників, більшовики убивали і військових, і мирних жителів – біженців і кримчан. Досі ця трагічна сторінка історії Криму замовчувалася владою.
2007 року міські служби вже намагалися демонтувати цей пам’ятний знак, але тоді лідер Конгресу російських громад Криму Сергій Шувайников прив’язав себе до меморіального каменя і не дав його завантажити у самоскид. Цього разу він каже, що боротиметься правовим шляхом. Сергій Шувайников переконаний, що камінь стоїть «цілком законно». За його словами, він та Конгрес неодноразово зверталися до міськвиконкому з проханням дозволити оренду шести квадратних метрів, на яких стоїть пам’ятний знак, подавали необхідні документи, але чиновники відреагували інакше.
Сергій Шувайников заявив, що його соратники за будь-яких обставин не допустять руйнування єдиного в Криму пам’ятного знаку жертвам політичних репресій. Вони також звертатимуться за підтримкою до організацій інших етнічних груп Криму. Проти дій сімферопольської влади вже виловилися активісти кількох кримськотатарських та українських організацій міста та автономії.
(Сімферополь –Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG