Доступність посилання

ТОП новини

У Криму освятили пам’ятний знак жертвам червоного терору


Сімферополь, 16 листопада 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У Криму сьогодні вшановували пам’ять жертв голодоморів і політичних репресій. У Сімферополі освятили пам’ятний знак жертвам «червоного терору» і відбулася конференція за участі найвищих посадовців автономії. Комуністи проігнорували ці заходи, хоча раніше погрожували не допустити, як вони казали, «викривлення історії».

Освячення пам''ятного каменя "Жертвам червоного терору" в Сімферополі
(RadioSvoboda.Ua)
«Господи, помилуй душі жертв голодоморів і політичних репресій…» – попри сильний дощ, священик править панахиду за душами тисяч невинно убієнних у Криму людей у 20–30-ті роки минулого століття. 16 листопада, в день, коли 87 років тому в Криму розпочався «червоний терор», у Сімферополі відкрили та освятили перший пам’ятний знак жертвам цього терору. Восьмитонний камінь у Міському саду встановили активісти Конгресу російських громад Криму.

Його лідер Сергій Шувайников заявив, що досі не відомі точні дані щодо кількості убитих більшовиками в перші місяці приходу до влади в Криму. За його словами, історики називають цифри у вісімдесят, сто двадцять тисяч, а останнім часом і близько двохсот тисяч.

«Ми не забуваємо всіх жертв і хочемо, щоб цей пам’ятний знак не дав можливості повторитися новим громадянським війнам, новим соціальним експериментам. Тому що за це платять життям прості невинні люди!» – заявив Шувайников.

Голова правозахисної організації «Віра» Святослав Компанієць звернув увагу, що під сумнів у Криму і досі ставиться сам «червоний терор»: «Те, що тут відбувалося після закінчення кривавої Громадянської війни, ми не маємо забувати ніколи, бо потерпіли тисячі невинних людей. Нам треба не дивитися на тих „шарікових“ і „швондерів“, які намагаються відбілити злочини комунізму, а все-таки називати речі своїми іменами!»

Назвати речі своїми іменами намагалися сьогодні і в кримському уряді. Тут за ініціативою Представництва Президента України в Криму пройшла наукова конференція «Вшанування в Криму пам’яті жертв політичних репресій та голодоморів: діалог влади і громадськості».

«Певні сили» не припиняють протидії

І вперше на науковому рівні тут говорили про необхідність гідного вшанування усіх жертв радянської доби, каже організатор конференції Андрій Іванець: «Крим був одним із епіцентрів масового насильства у 20-му столітті. І, на жаль, пам’ять жертв іще гідно не вшанована. Більше того, ми відчуваємо протидію з боку певних політичних сил».

Під «певними силами» він мав на увазі комуністів, які кілька тижнів тому силою зірвали проведення іншого подібного «круглого столу». Цього разу після попереджень із боку правоохоронців вони не ризикнули бешкетувати в урядовому будинку.

Утім, раніше лідер кримських комуністів Леонід Грач заявив Радіо Свобода, що не дасть узаконити встановлений пам’ятний камінь «Жервам червоного терору». У «червоних» у Сімферопольській міськраді – велика фракція.

Матеріали до теми:

• СЕРПОМ І МОЛОТОМ! Чи визнають українські комуністи “темні плями” в радянській історії? • Діяльність НКВД/КҐБ та їхня співпраця з таємними службами в середній і східній Європі в 1945-1989 • Ще одна братня могила в Одесі. У сталінські часи кожен десятий одесит був репресований • Відкриття меморіалу жертв комунізму у Вашингтоні • Там, де поховані вбиті нацистами євреї, спорудять меморіал
XS
SM
MD
LG