Доступність посилання

ТОП новини

«Лікуд» і «Кадіма» називають себе переможцями виборів в Ізраїлі


Попередні результати виборів в Ізраїлі не дали змоги визначити остаточного лідера. За майже всіма підрахованими голосами, центристська партія «Кадіма» здобула 28 мандатів у 120-місному Кнесеті.

Права партія «Лікуд» – трохи позаду із 27 місцями.

Водночас лідери обох цих партій вже проголосили свою перемогу на виборах.

«Я звертаюся до Біньяміна Нетаньягу. Перед тим, як була відома дата виборів, я просила вас приєднатися до уряду під моїм керівництвом, щоб вирішувати питання, які постають перед Ізраїлем. Тоді ви відмовилися. Ви сказали, що народ має вирішити, має визначитися. Народ вирішив сьогодні – це «Кадіма!», – сказала міністр закордонних справ Ізраїлю Ціпі Лівні, лідер «Кадіми».

Натомість лідер «Лікуду» колишній прем’єр Біньямін Нетаньягу пообіцяв, що саме він очолить новий уряд і звернеться до «безкомпромісних прихильників безпеки, щоб сформувати нову коаліцію».

«З Божою допомогою я керуватиму наступним урядом. Я впевнений, що мені вдасться зібрати стабільний уряд, який знатиме, як дати раду безпековій та економічній кризі», – сказав колишній прем’єр.

Отримані результати демонструють, що жодна з партій не зможе самостійно сформувати уряд. Тому ключову роль може відіграти партія «Наш дім Ізраїль» на чолі з Авігдором Ліберманом, яка, за попередніми даними, може розраховувати на 15 місць у Кнесеті.

Ліберман вже заявив, що не відкидає можливості сформувати коаліцію з котроюсь із партій-лідерів.

XS
SM
MD
LG