Доступність посилання

ТОП новини

«Контр-скачування». Боротьба з поширенням порнографії


Українська міліція заявляє про свою домовленість із провідними компаніями мобільного зв’язку про блокування коротких номерів, через які можна оплатити доступ в Інтернеті до порнофільмів. Маються на увазі ті номери, на які користувач може відправити SMS-повідомлення і отримати у відповідь пароль, щоб скачати фільм певної тематики з сайту «для дорослих». Наскільки ефективні такі методи?

5 000 000 порносайтів у світі. Скільки ж в Україні?
За оцінками міжнародних експертів, щодня в Інтернеті з'являється в середньому півтисячі нових порносайтів. Загальна їхня кількість – близько п’яти мільйонів. Порнографічних сторінок - 372 мільйони. Стосовно України офіційної статистики немає, але за мінімальними оцінками фахівців, ідеться про тисячі веб-сторінок.
Порнографія несе серйозну загрозу суспільству, констатує сексопатолог Микола Бойко, пояснюючи, чим вона відрізняється від еротики. «Це самоцільна фіксація статевих актів, детальне зображення анатомічних чи фізіологічних деталей сексуальних дій. Все побудовано на демонстрації акту».
Розповсюджувачі порнографічної продукції постійно удосконалюють свою діяльність, тому міліція теж намагається знаходити нові кроки у протидії цьому «бізнесу», зазначає заступник начальника Департаменту МВС із питань боротьби зі злочинністю, пов'язаною з торгівлею людьми, Олександр Мельников. «Наш Департамент займається, зокрема, боротьбою зі злочинами, які пов’язані з порушенням суспільної моралі. До цього відноситься реалізація та збут порнографічної продукції». Як повідомив Олександр ельников, співробітництво з операторами стільникового зв'язку почали недавно. І вже зараз непросто знайти в Інтернеті порносайти, де є короткі номери SMS для українських абонентів. «Ми встановлюємо власника і направляємо листа до оператора мобільного зв’язку з метою блокування і для того, щоб сам оператор вимагав від контент-провайдерів блокування цих сайтів».
Контент-провайдер реєструє користувачів на сервері, формує і розподіляє інформаційні ресурси. В угодах таких провайдерів і операторів зв’язку зазначено, що за допомогою цих коротких номерів не буде поширюватися заборонена чинним законодавством продукція».
Європейський погляд
Дискусії щодо шкоди чи користі порнографічної продукції у країнах Західної Європи тривають досі. Прибічники, серед яких чимало психологів, твердять про те, що порнографічні сцени є своєрідним стимулом для сексуальної уяви. Їм протистоять ті, що вважають порнопродукцію виявом аморальності, яка призводить до розбещеності суспільства, ба навіть насилля.
Центр Брюсселя: засилля різного роду секс- та love-шопів, peep-шоу та різних комерційних закладів зі сексуальним начинням ... Здавалося б, ось вона яскрава ілюстрація аморальності та вседозволеності Заходу. Проте, будь-яка комерціалізація порнографічної продукції тут все ж знаходиться під пильним наглядом спеціальних органів та відділу федеральної поліції, так званої «поліції моралі».
Як пояснює Летиція Крант, власниця одного із великих секс-шопів Брюсселя, перевірки цього роду закладів проводяться дуже часто. Прискіпливі ревізори задають багато питань та ретельно вивчають маркування всього товару.
Головне правило, каже пані Крант, заборона продажу особам до 18 років. Їм не дозволяється навіть заходити до крамниці порнопродукції.
Друга заборона: на відміну від сусідньої Голландії, бельгійські закони забороняють торгівлю порнографічними фільмами за участю тварин чи з натяками на некрофілію на відео та компакт-дисках.
Та загалом продаж порнографічної продукції, як і аксесуарів, не має особливих обмежень. Нерідко їх можна побачити навіть на полицях звичайних газетних кіосків. Щоправда, якщо на якійсь із електричних іграшок для дорослих немає позначки щодо відповідності нормам безпеки користування електроприладами, її конфіскують.
Та чи можлива боротьба?
Блокування коротких номерів, через які можна скачати порнофільми в Інтернеті, не дуже ефективний метод боротьби з порнографією. Так вважає комп’ютерник Володимир. «Абсолютно спокійно людина може ці гроші надсилати поштою, за допомогою кредитної картки, web-money, інших інтернетівських платіжних систем. Треба спочатку опрацювати цю сферу на законодавчому рівні, щоб не було жодних правових лазівок, щоб не можна було втекти від відповідальності».
Соціопсихолог Олег Покальчук також сумнівається у результативності дій чиновників стосовно «продукції для дорослих» в Інтернеті. «Блокування коротких номерів чи будь-які інші адміністративні заходи, на мою думку, не можуть обмежити те, що хотіли б обмежити чиновники. Адже інформаційне середовище багатоканальне. Контент мобільного телефонну чи персонального комп’ютера може бут найрізноманітнішим».
Майже на кожному українському телеканалі показують рекламу на кшталт «наберіть номер ... для повного задоволення»…
Правозахисник Євген Захаров вважає, що для цього мають бути спеціальні платні телеканали. «Мають бути спеціальні телеканали для таких речей, платні, які б могли дивитися тільки ті, хто цього хоче. Треба обмежити такі речі, ввести в якесь законне русло. Я пропоную підхід прагматичний: якщо якесь явище існує, то його треба ввести в якісь рамки».
Стаття 301 Кримінального кодексу України, зокрема, передбачає: виготовлення, перевезення, збут, розповсюдження творів, зображень чи інших предметів порнографічного характеру можуть бути покарані арештом на строк до шести місяців.


Чи варто блокувати в Інтернеті мобільні номери, через які оплачують доступ до порносайтів, наскільки це ефективно?
Юрій Петрович, підприємець: Я думаю, що це досить ефективний спосіб боротьби. Ця проблема завжди на часі.
Ольга, інженер: Я думаю, що до певного часу цей спосіб буде ефективним. Далі треба робити щось радикальніше. Блокувати такі сайти одразу, наприклад.
Максим, хореограф: Зараз такий час, що в будь-якому разі будуть люди, які будуть знаходити гроші і відкривати ці порносайти.
Оксана, ріелтор: Я думаю, що це неефективно. Скільки часу займає змінити цей телефонний номер або код? Дуже небагато. І взагалі: проституція існує вже скільки часу, і зробити з цим нічого неможливо. Я думаю, якщо мені це не потрібно, то я не дивлюся такі сайти, от і все.
Валентин, директор фірми: Я думаю, це такий перший крок по боротьбі з порнографією. Далі треба продовжувати, винаходити інші способи.
  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG