Доступність посилання

ТОП новини

Росія виступає за присутність міжнародних спостерігачів на Кавказі


Росія вважає корисною присутність спостерігачів ООН в Грузії, Абхазії та Південній Осетії.

Про це заявив міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров після зустрічі з «трійкою» ЄС у Москві.

«Ті ідеї, які висуваються на предмет створення таких механізмів, які відображали б нові реалії в регіоні і працювали перш за все на підтримку стабільності, на вирішення гуманітарних проблем, які були створені в результаті грузинської агресії, – ці ідеї зближуються в учасників переговорів», – сказав Лавров.

За його словами, питання про продовження присутності в регіоні ООН активно обговорюються і в Нью-Йорку, і у Відні.

Водночас російський міністр зазначив, що «вирішальне слово належатиме тим сторонам, які прийматимуть відповідну міжнародну присутність на своїй території» – Грузії, Абхазії та Південній Осетії.

Як повідомляють дипломатичні джерела, Рада безпеки ООН цього тижня розглядатиме проект резолюції про продовження на чотири місяці спостережної місії Організації в Абхазії. Термін чинного нині мандату закінчується 15 лютого.

Міністр закордонних справ Абхазії Сергій Шамба вже попередив, що влада самопроголошеної республіки не допустить на свою територію спостерігачів ООН, якщо назва місії не вказуватиме чітко на державну незалежність Абхазії.

Грузія ж заявляє, що не прийме місію, яка ставить під сумнів грузинську територіальну цілісність.

Наразі Абхазію та Південну Осетію на міжнародній арені визнали лише Росія та Нікарагуа. Це сталося після минулорічного збройного конфлікту між Росією та Грузією.

XS
SM
MD
LG