Доступність посилання

ТОП новини

Росія оговтується після ще однієї пожежі у будинку для престарілих


Росія - залишки згорівшого будинку для престарілих у селі Подєльск, Республіка Комі, 1 лютого 2009 р.
Росія - залишки згорівшого будинку для престарілих у селі Подєльск, Республіка Комі, 1 лютого 2009 р.

Прага – До недавнього падіння цін на нафту, Росія заробляла десятки мільярдів доларів за продаж своїх енергоносіїв. Але надто мало цих коштів російська влада інвестувала у соціальні проекти, зокрема, для людей похилого віку. Пожежі у будинках для престарілих, остання з яких сталася в республіці Комі, знову привернули увагу суспільства до проблеми безпеки пенсіонерів.

У результаті пожеж у Росії минулого року загинуло 15 тисяч людей – це в п’ятеро більше ніж у Сполучених Штатах. Речниця міністерства з надзвичайних ситуації Росії Ірина Адрянова визнає, що проблема пожежної безпеки дуже гостра у державних установах, таких як будинки для людей похилого віку. Там часто не спрацьовує сигналізація, до того ж такі заклади нерідко розташовані далеко від пожежників.

Остання трагедія сталася в республіці Комі 31 січня. Майже всі, хто знаходився у будинку для престарілих у селищі Под’єльськ, загинули. Це 23 особи. Кореспондент Радіо Свобода у республіці Комі Микола Ізюзєв каже, що швидко врятувати людей було практично неможливо.

«Найближча пожежна частина розташована в 20 кілометрах від селища. Тому коли вона приїхала на місце пожежі, то вже не мала що робити. Дерев’яний будинок, збудований на початку 60-х років, буквально відразу охопив вогонь. Полум’я поширювалося через коридори. Вірогідно це і спричинило масову загибель. Переважно це були жінки похилого віку, найстаршій із яких виповнилося 90 років. Очевидно, що розбити вікно і врятуватися вони не могли», – зазначив Микола Ізюзєв.

Медвєдєв закликав суворо покарати винних

Президент Росії Дмитро Медвєдєв закликав суворо покарати винних за їхню смерть. Він сказав, що пожежною безпекою неможливо займатися з Москви, це відповідальність місцевої влади, яка має або прокинутися, або подати у відставку.

«Такі трагедії не сталися б, якби не було настільки цинічного, безмежно цинічного ставлення до долі людей, які живуть у будинках для престарілих. Ми знаємо, що це не перша трагедія. Скільки це можна терпіти?», – зауважив президент Росії.

У березні 2007 року в результаті пожежі у будинку для людей похилого віку в Краснодарському краї загинуло 62 особи. У червні того ж року 10 людей задихнулися від диму в будинку-інтернаті в Омській області. У листопаді 2007 року 32 особи померли від пожежі під Тулою.

«Належних висновків не роблять»

Проблема в тому, що Росія й далі не робить належних висновків з подібних трагедій, вважає Олег Смолін, заступник голови комітету Державної Думи з питань освіти.

«На жаль, незважаючи на те, що ми мали кілька років «золотий дощ» від нафтодоларів, кожного року під час обговорення бюджету мої поправки та поправки інших депутатів, спрямовані на те, щоб збільшити фінансування сільських шкіл, дитячих будинків, будинків для престарілих, всі ці поправки завжди неминуче провалювали», – говорить Олег Смолін.

За даними російської влади, 40 відсотків соціальних об’єктів у Росії не мають автоматичної сигналізації і системи оповіщення людей при пожежі. Тобто, майже половині старих людей, про яких опікується держава, загрожує серйозна небезпека стати жертвою пожежі.

Новий закон, який посилює відповідальність за нехтування правилами пожежної безпеки, почне діяти у Росії з травня цього року.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG