Доступність посилання

ТОП новини

Чергові свідоцтва ЄС Болгарії та Румунії: прогресує Софія, а Бухарест – навпаки


Брюссель – Болгарія нарешті протягом останніх кількох місяців почала докладати зусиль для подолання корупції. Тим часом, Румунія, яка разом з Болгарією знаходиться під пильним наглядом Європейської Комісії, не показала особливих зрушень у цій сфері. Невиконання зобов’язань покращити правову систему та подолати корупцію призвели до того, що Єврокомісія нещодавно покарала Софію. Частина грошей з різних європейських фондів була заморожена. Нині така ж доля може спіткати й Румунію.

Єврокомісія щойно оприлюднила звіт про реформування правової системи та боротьбу з корупцією у Болгарії та Румунії. Від часу свого вступу у 2007 році, ці два наймолодших члени ЄС знаходяться під небаченим донині прискіпливим наглядом Європейської Комісії. Особливу увагу ЄС зосереджує на роботі їхніх правових систем, боротьбі з корупцією різних рівнів, використанні коштів, що надходять із європейських фондів.

Для стеження за ходом реформ у цих країнах та виконанням антикорупційних та антикримінальних зобов’язань, навіть був створений спеціальний «Механізм з кооперації та перевірки».

Парламент Румунії блокує слідство

Новий звіт Комісії стосується лише правової сфери. Як зазначив представник цієї установи Йоганнес Ляйтенберґер, останнім часом Болгарія продемонструвала певний прогрес в антикорупційній боротьбі. Натомість, Румунія, що отримала добру оцінку у липні минулого року, почала суттєво уповільнювати темпи наступу на корупцію та безправ’я: «Румунський національний департамент боротьби з корупцією продовжує позитивну лінію переслідування корупції на вищому рівні. Але румунський парламент блокує деякі розслідування», – заявив пан Ляйтенберґер.

Він додає, що за останні 6 місяців наступ на прояви корупції постраждав через призупинку декількох гучних розслідувань.

Мова йде про рішення Конституційного Суду Румунії, яке представники різних країн ЄС піддали гострій критиці. Вища судова установа постановила, що всі розслідування стосовно політиків високого рівня повинні здійснюватися тільки з дозволу парламенту. Таким чином, наприклад, корупційні справи, щодо колишнього прем’єр-міністра Адріана Настаса та екс-міністра транспорту Мірона Мітреа опинилися під протекцією румунського парламенту.

Заморожені фонди

Наприкінці минулого року з огляду на невиконання зобов’язань та бездіяльність у покращенні правового клімату, Болгарія недоотримала частину єврогрошей, які надаються новоспеченим членам ЄС. Представник Комісії Євросоюзу Єнс Местер пояснює, що були «заморожені» гроші з трьох фондів. Це – кошти з передвступного фонду, гроші на сільське господарство і кошти окремих дорожніх агенцій, так званого «фонд згуртування», з якого фінансуються транспортні проекти для нових членів..

Местер додає, що загальна сума становить близько 250 мільйонів євро і згідно ухваленого рішення, Софія може безповоротно втратити частину цих коштів.

Чи «штучне» плямування іміджу?

Обидві країни, яких євро інституції почергово критикують, звинувачують Брюссель у чиненні та них невиправданого тиску.

Коли влітку «під обстріл» брюссельської критики потрапила Софія, на Сході Європи почали лунати заяви про штучне створення негативного іміджу нових членів Євросоюзу.

Андреас Ґайґер, правник однієї з проболгарських лобістських груп, нещодавно заявив у коментарі агенції «Євроактив», що загалом, прогрес у обох країн абсолютно однаковий. За словами Ґайґера, європейська преса роздмухує пристрасті навколо них для того, аби відбити охоту до подальшого розширення Європейського Союзу.

(Брюссель – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG