Доступність посилання

ТОП новини

Янукович хоче зберегти «день радянської армії»


Міняти дату свята Дня захисника Вітчизни з 23 лютого в жодному разі не можна, заявив лідер Партії регіонів у п’ятницю в телепередачі «Шустер live» на телеканалі «Україна».

Так Віктор Янукович прокоментував те, що Президент Віктор Ющенко нещодавно назвав день пам’яті героїв Крутів 29 січня «нашим справжнім національним Днем захисника Вітчизни» і запропонував розробити «глибоко продуманий і змістовний військовий ритуал ушанування цього дня».

Як сказав лідер Партії регіонів, це лише один із прикладів того, що він із Президентом «не сходиться на думці» з багатьох політичних питань.

29 січня 1918 року понад 400 переважно студентів, які захищали столицю Української Народної Республіки Київ, вступили в бій із 4-тисячним загоном більшовицької Російської Радянської Республіки під станцією Крути в Ніжинському районі на Чернігівщині і врешті зазнали поразки. Частина з них загинула або потрапила в полон і була розстріляна більшовиками. Бій під Крутами став символом самовідданості захисників України.

23 лютого в колишньому Радянському Союзі було Днем Радянської армії. Після розпаду СРСР у Росії, яка стала його правонаступником, цей день 1995 року перейменували на День захисника Вітчизни. 1999 року так само вчинили і в Україні, не замислюючись, про яку «Вітчизну» йдеться.

Існує також пропозиція встановити День захисника Вітчизни в Україні на 14 жовтня, день Покрови Пресвятої Богородиці, яка була покровителькою українського козацтва.
XS
SM
MD
LG