Доступність посилання

ТОП новини

МЗС доручив послам України повідомити світові про «брехню» Тимошенко – газета


Керівники дипломатичних представництв України при Європейському Союзі, у країнах ЄС, США, Росії, балканських країнах і Молдові отримали доручення терміново поінформувати офіційних осіб країн перебування на максимально високому рівні про «недобросовісні та неадекватні ситуації» дії Прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко, пише в суботу тижневик «Дзеркало тижня».

Циркуляр № 101/30-078-34 «Щодо розгляду РНБО питання енергетичної безпеки України» з позначкою «Надтерміново!» за підписом голови МЗС було розіслано керівникам 31 диппредставництва України після засідання Ради національної безпеки і оборони у вівторок, 10 лютого, мовиться в статті.

Документ наказує українським дипломатам негайно ознайомити зарубіжних партнерів України з матеріалами брифінгу першого заступника секретаря РНБО Степана Гавриша після засідання, які додаються до циркуляра, пише газета, яка публікує й зображення копії документа.

«Доручаю особисто організувати роботу по донесенню основних положень брифінгу до офіційних чинників країни перебування на максимально високому рівні, а також до місцевих засобів масової інформації. Про виконану роботу прошу інформувати департамент секретаріату міністра до 15:00 (за київським часом) 11 лютого 2009 року», – сказано в циркулярі, підписаному міністром закордонних справ Володимиром Огризком, як його цитує тижневик.

У матеріалах, що додаються до циркуляра, наголошується, що Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко «порушила закон», зробивши заяви для преси за результатами засідання РНБО, матеріали і рішення якого попередньо мали закритий характер і містили таємну інформацію.

Підкреслюється також, що заяви Юлії Тимошенко про роль РНБО в корупційних оборудках в енергетичній сфері, а також про намір РНБО повернути компанію «РосУкрЕнерго» на український газовий ринок і зобов’язати уряд денонсувати нові газові угоди з Росією не відповідають дійсності.

У документі наведено цитати з виступу Степана Гавриша перед журналістами, в якому він звинуватив прем’єра у «недобросовісності» й «брехні».

«Хочу від імені РНБО і від себе особисто заявити, що це не відповідає дійсності і, змушений визнати, є брехнею… Прем’єр-міністр діяла недобросовісно і неадекватно ситуації, яка мала місце на засіданні РНБО, і надала інформацію, яка є обманом і не відповідає дійсності» – ці слова першого заступника секретаря РНБО керівникам українських диппредставництв доручено донести до зарубіжних партнерів України на максимально високому рівні, пише «Дзеркало тижня».

Коментуючи це, автор статті додає: «А керівництву МЗС нам залишається нагадати, що своїм циркуляром воно штовхає своїх підлеглих на протиправні дії. Оскільки законом України про державну службу держслужбовцям заборонено як «брати участь у діях, що суперечать національним інтересам України, ускладнюють функціонування державних органів», так і «виявляти всупереч інтересам справи упередженість або прихильність до будь-якого підприємства, установи, організації, органу, об’єднання громадян або конкретної особи».

На засіданні РНБО 10 лютого Президент Віктор Ющенко різко критикував Прем’єр-міністра Юлію Тимошенко. Коли вона в відповідь заперечила трактування Президента, трансляцію з зали засідань РНБО вимкнули. Відтак Тимошенко посеред засідання вийшла до журналістів і виклала їм власні погляди на свою діяльність і на діяльність Президента й його прихильників. Після засідання заступник секретаря РНБО Степан Гавриш провів свій брифінг, на якому знову різко скритикував прем’єра за сказане того дня.
XS
SM
MD
LG