Доступність посилання

ТОП новини

Уґо Чавес може стати довічним президентом Венесуели


Уґо Чавес
Уґо Чавес

Прага – Виборчі органи Венесуели повідомляють, що нинішній керівник держави Уґо Чавес виграв референдум і зможе брати участь у наступних виборах президента. За повідомленнями, понад 54 відсотки виборців проголосували учора за поправку до конституції. Раніше Чавес не раз обіцяв, що керуватиме Венесуелою упродовж десятиліть, щоб довести до кінця «соціалістичну революцію Венесуели». Венесуельська опозиція заявляє, що скасування обмежень на перебування при владі веде країну до диктатури.

Авторитарний президент Венесуели Уго Чавес доклав цього разу всіх зусиль, щоб виграти у неділю референдум - він дозволив би йому втретє балотуватися на посаду і правити країною аж до 2019 року. Він править Венесуелою вже 10 років і другий термін завершується 2012 року.

На великому транспаранті нещодавньої демонстрації противників другого референдуму у Каракасі написано: «Ні є Ні». Такий же референдум 2007 року закінчився провалом, бо Чавесу трохи не вистачило, щоб досягнути відповідної зміни до конституції, яка поки що забороняє президентові Венесуели балотуватися втретє. Цього разу радники Чавеса заявляли, що їхня політична мобілізація на високому рівні.

Чавес мотивує свої спроби продовжити правління планами успішно завершити «соціалістичну революцію» в країні і заявляє, що потребує більше часу, аніж відведено для нього нинішнім основним законом Венесуели. 26-мільйонне населення цієї латиноамериканської країни відчувало у останні місяці шалений тиск пропаганди партії Чавеса. Всі засоби інформації держави, метро, інтернет, вулиці, автобуси були задіяні на підтримку ідеї продовження правління авторитарного лідера країни.

Опитування громадської думки, здійснені у січні незалежною компанією, свідчили, що до 51 відсотка населення - «за» поправку до конституції на користь Чавеса, а 48 відсотків - «проти».

Легалізація спроби державного перевороту

Чавес чітко дав зрозуміти, що наміри його після поразки 2007 року є незмінними: «Я вітаю моїх противників з перемогою. Але ми готові до тривалої боротьби. Можна згадати, що було у моїй душі 15 років і 10 місяців тому, опівдні 4 лютого 1992 року. Ми зазнали лише тимчасової невдачі».

Слід зазначити, що 4 лютого 1992 року Чавес і його прихильники потерпіли невдачу під час спроби державного перевороту.

Чавес заборонив напередодні 15 лютого в’їзд до країни колишнього польського президента Леха Валенси, який мав намір підтримати опозицію Венесуели, зокрема партію Демократична дія, яка агітує проти зміни до конституції.

Нинішній глава Венесуели веде антиамериканську політику і обвинувачує США у постійному втручанні у внутрішні справи його країни. З 13 по 16 лютого в державі був уведений сухий закон. До вівторка скасовані уроки в школах. Для підтримки порядку урядом Чавеса кинуті не лише десятки тисяч поліції, але й 140 тисяч вояків армії країни.

(Прага–Київ)
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG