Доступність посилання

ТОП новини

Як позначиться фінансова криза на українських ЗМІ? Скільки банків можуть збанкрутувати? (Огляд преси)


Київ – Цей рік буде надзвичайно важким для українських ЗМІ. Як стверджує «Нова газета», на ринку мас-медіа виживуть не всі. Читачі та глядачі відчують кризу в ЗМІ через погіршення якості їхньої роботи. Видання зазначає, що найбільше потерпить друкована преса. Інтернет-видання, радіо та телебачення мають більше шансів вижити. Перші двоє – за рахунок недорогої реклами і наявності цільової аудиторії. Врятувати багато видань зможуть лише вибори. Вливання за політичну рекламу, в тому числі приховану, пожвавлять медіа, переконані експерти видання. Але то буде не раніше літа. Що ж до бюджетної допомоги на державну пресу, теле- і радіомовлення, то вони в цілому скорочуються до рівня 2007 року. Більше про мас-медійні перспективи розповідається в статті «Україна без преси».

Упродовж 2009 року можуть припинити діяльність близько 20–30 українських банків, а ще п’ять – вісім фінустанов змінять своїх власників, пише тижневик «Ділова столиця». Але і банкам, що виживуть, доведеться несолодко: через виникнення розриву ліквідності вкладникам буде важко повернути свої депозити, а про нові кредити позичальникам доведеться забути. Публікація має заголовок «Розплата за кризу».

Позначилася криза і на оборонному бюджеті України, зазначають «Київські відомості». Із запланованих на цей рік 23 міжнародних навчань відбудуться лише 10. Більше про них інформується в матеріалі «Військові згортають навчання».

Іще одну не вельми втішну вістку, спричинену кризою, повідомляє газета «Голос України». Видання пише, що уряд відмовляється фінансувати учнівські змагання зі знання окремих предметів. Навіть у далеких 1944–1945 роках в Україні знаходили можливість проводити шкільні олімпіади, нагадують газетярі. А нині Кабмін вирішив заощаджувати на дітях. Стаття так і називається «Ґешефт на обдарованих дітях».

Ось хто не вельми потерпає від кризи, так це гральний бізнес, переконують «Ізвестія» в Україні». Нині, за даними експертів, практично кожен десятий українець відвідує гральні заклади. І заощаджувати на азартних іграх більшість з них не збирається. Хоча державі з тих коштів перепадає небагато, позаяк ігровий бізнес існує напівлегально, без ліцензій і торгових патентів. Про це докладніше оповідається в публікації «Антикризові ігри».

До кінця 2010 року ціни на квартири стабілізуються і стануть цілком реальними. Однокімнатна квартира коштуватиме 20–25 тисяч доларів, двокімнатна – 30–40 тисяч, а трикімнатна – 40–60 тисяч. Такі прогнози подає газета «Факти», яка докладніше розповідає про нинішнє і найближче майбутнє становище на ринку нерухомості.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG