Доступність посилання

ТОП новини

США мають змінити стратегію в Афганістані – експерти


Американський дослідницький центр – Інститут миру – стверджує, що для врятування міжнародної кампанії в Афганістані від провалу Сполучені Штати та їхні союзники повинні радикально змінити свій підхід.

В оприлюдненому сьогодні звіті Інститут пропонує перенести акценти із взаємодії з центральною владою в Кабулі («згори донизу» на співпрацю з афганськими лідерами на місцях («знизу догори»).

Ідеться також про необхідність підвищити ефективність афганських урядових сил і поліції та активізувати боротьбу з корупцією в країні. Без цього, на думку експертів, США й союзники навряд чи зможуть подолати рух «Талібан» та інших повстанців.

Сполучені Штати після приходу до влади адміністрації Барака Обами готуються переглянути стратегію боротьби з екстремізмом в Афганістані та Пакистані. Серед можливостей, які розглядатиме Обама, – майже вдвічі збільшити кількість в Афганістані американських військ.

В Афганістані тривають дві міжнародні операції, обидві за активної участі США – багатонаціональні Міжнародні сили сприяння безпеці (ISAF) перебувають там за мандатом Ради Безпеки ООН і під командуванням НАТО, а Операцію «Тривала свобода» веде коаліція під проводом США, що складається головно з американських і афганських урядових військ.

Попри це, повстанці з ісламістського руху «Талібан» та споріднених угруповань останнім часом зупинили наступ на них міжнародних сил на півдні Афганістану і значно розширили зону своєї діяльності деінде в країні, доходячи вже до околиць Кабула.

За словами чільних американських урядовців, Афганістан нині становить набагато серйозніший виклик, ніж Ірак.
XS
SM
MD
LG