Доступність посилання

ТОП новини

США домовляються з Узбекистаном про постачання до Афганістану


Командувач американських військ в Афганістані й Іраку генерал Дейвід Петреус прибув сьогодні до Узбекистану. За повідомленням посольства США в цій країні, він обговорить із президентом Ісламом Карімовим становище в Афганістані.

Раніше цього місяця сусідній Киргизстан вирішив закрити американську авіабазу на своїй території, яка є важливим пунктом постачання американських і союзних військ в Афганістані.

Вашингтон намагається знайти нові маршрути транзиту через країни Середньої Азії, і Узбекистан вважають за найкращого кандидата, бо ця країна має з Афганістаном широке залізничне сполучення.

США вже мали військову базу в Узбекистані, яка була пунктом підтримки операцій в Афганістані, до 2005 року, коли Ташкент закрив її через критику Сполученими Штатами узбецької влади за криваве придушення демонстрацій в Андижані. Відтоді відносини двох країн знову значно поліпшилися.

Але в посольстві США в Ташкенті повідомили, що Сполучені Штати не мають наміру обговорювати повторне відкриття повітряної бази Карши-Ханабад.
XS
SM
MD
LG