Доступність посилання

ТОП новини

«Абетка злочинів комунізму» – популярний журналістський проект у Чехії


Прага – Від початку року в Чеській Республіці виходить програма «Абетка злочинів комунізму». Один раз на тиждень із новими матеріалами можна ознайомитись у празькому щоденнику «Млада Фронта Днес», а також на громадському каналі чеського телебачення та в інтернеті. Автори проекту – дослідники, журналісти, письменники – поставили за мету розповісти завдяки свідченням очевидців про те, якими злочинними методами впродовж 42 років діяв комуністичний режим у Чехословаччині.

Ініціатор створення програми «Абетка злочинів комунізму» – чеський дослідник і журналіст Людек Навара. У співпраці з популярним празьким щоденником «Млада Фронта Днес», а також групою однодумців із громадського об’єднання ПАНТ і дослідниками чеського Інституту вивчення злочинів комунізму ідея поступово викристалізувалась.

Вирішили розповідати про комуністичні злочини вустами очевидців і архівних документів, програми випускати раз на тиждень – на сторінках газети «Млада Фронта Днес» та її інтернетного видання, а також користуватись можливостями громадського каналу чеського телебачення.

Спеціально для телебачення Людек Навара підготував цикл програм «За залізною завісою».

«Асанація», цензура, дисиденти, емігранти...

Як абетці й належить, перша програма починалась з літери А – «Асанація», тобто очищення. Цю назву на рубежі 1970-80-х років вигадали працівники комуністичної Служби держбезпеки, щоб змусити дисидентів і тих, хто підписав антикомуністичну «Хартію – 77», виїхати з Чехословаччини. Тоді країну покинули відомий співак Сватоплук Карасек, актор і драматург Павел Ландовскі та низка інших чеських письменників і дисидентів. У програмі вже вийшли літери Ц – про цензуру, Д – дисидентів, Е – емігрантів.

Ініціатор і автор програми Людек Навара зазначає: «Коли народжувалась ця серія, ми, звичайно, думали і про те, щоб у майбутньому її використати з навчальною метою, тобто використати здобуті матеріали в школах. Я займаюсь вивченням злочинів комунізму вже кілька років, присвятив цій темі кілька книжок. І повинен сказати, що цією темою в нас дуже цікавляться. Наприклад, за інформацією інтернетного видання нашої газети, програму «Абетка злочинів комунізму» щоденно читає 20-25 тисяч відвідувачів».

За словами автора циклу Людека Навари, люди багато пишуть до редакції, уважно стежать за телепрограмою на цю тему «За залізною завісою». Передусім відгукуються очевидці, сучасники подій. Таким чином чехи здобувають безцінні свідоцтва часу і укладають їх до архівів. Програма «Абетка злочинів комунізму» виходить у ювілейному для чехів та словаків році – 20-ліття повалення комуністичного режиму.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG