Доступність посилання

ТОП новини

Огризко: Черномирдіна попередили, далі все залежить від нього


Реакція Міністерства закордонних справ України на заяву посла Росії Віктора Черномирдіна «адекватна і своєчасна», заявив міністр закордонних справ Володимир Огризко.

«Немає порядку, коли посол в країні перебування дозволяє собі такі заяви. Якби посол України в Росії Грищенко дозволив собі таку заяву, він би був через 20 хвилин у Києві», – сказав міністр.

За його словами, «попередження (Черномирдіну) зроблене, а далі все залежатиме від пана посла». Таким чином відреагував би кожен громадянин України, якби прочитав заяви російського посла в інтерв'ю «Комсомольській правді» про те, що українське керівництво «без мізків», заявив Огризко.

Міністр наголосив, що Черномирдін під час свого перебування в Україні не повинен більше так висловлюватися.

Відповідаючи на запитання, чи обговорював він свою заяву з Кабінетом міністрів, Огризко зазначив, що «кожен міністр діє в рамках своїх повноважень і виконує свої функції».

Тим часом, як заявив перший віце-прем'єр Олександр Турчинов, уряд просить МЗС мотивувати свою заяву про можливість оголошення посла Росії в Україні Віктора Черномирдіна персоною нон ґрата.

«Міністерство закордонних справ не радилося з урядом з цього приводу», – сказав Турчинов.

Напередоднi Черномирдіна запросили до МЗС України, де мiнiстр Огризко висловив протест щодо «недружнiх та вкрай недипломатичних оцiнок, коментарiв i висловлювань росiйського посла на адресу України та її керівництва».

Мiнiстр зазначив, що «такi дiї посла суперечать положенням Вiденської конвенцiї про дипломатичнi відносини, є грубим порушенням норм дипломатичної етики та мiжнародного права i несумiснi зi статусом керiвника дипломатичного представництва в країнi перебування». Огризко попередив Черномирдіна, що його можуть оголосити персоною нон ґрата в Україні.

XS
SM
MD
LG