Доступність посилання

ТОП новини

Рішучі кроки Обами вдома і за кордоном


Прага – Для президента США Барака Обами вечір вівторка став часом важливих рішень у внутрішній і зовнішній політиці: він підписав закон про стимулювання економіки, принципи якого він і подав свого часу Конгресові, і схвалив відправлення до Афганістану ще близько 17 тисяч американських військових.

Барак Обама своїм підписом надав сили закону пакетові заходів для відновлення потерпілої від кризи американської економіки і, перед тим, як підписати його, заявив: «Акт про оздоровлення Америки і поновлення інвестицій, який я підпишу сьогодні, план, що відповідає принципам, які я виклав у січні, – це найохопніший план економічного оздоровлення в нашій історії».

Документ передбачає витратити 787 мільярдів доларів, зокрема, на збереження чи створення 3 з половиною мільйонів робочих місць шляхом поєднання податкових пільг і масованих державних інвестицій в інфраструктурні та інші проекти.

Того ж дня президент США схвалив відправлення до Афганістану ще 17 тисяч американських військовослужбовців для боротьби з рухом «Талібан» та іншими ісламістськими повстанцями. Вони посилять нинішній контингент США в цій країні з загалом більш як 35 тисяч американських військових.

Як мовиться в заяві Білого Дому, останнім часом Афганістанові «не приділяли стратегічної уваги, керівництва й ресурсів, яких він нагально потребує».

Нові війська почнуть прибувати до Афганістану від весни й мають повністю розташуватися там напередодні парламентських виборів у серпні.

Обама в інтерв’ю канадському телебаченню при цьому заявив, що проблеми Афганістану не можна вирішити самою воєнною силою, тому він планує й низку дипломатичних підходів і проектів економічного розвитку цієї країни. Він висловив упевненість, що США з союзниками здобудуть в Афганістані перемогу й зупинять поширення екстремізму.

У Кабулі з ентузіазмом привітали це рішення Обами як «нову сторінку» у відносинах між країнами, які останнім часом погіршилися через часті випадки загибелі цивільних афганців від ударів міжнародних військ, у першу чергу американських.

А от рішення про пакет економічного порятунку ще не дало негайного відгуку. І після підписання закону про стимулювання економіки ринки акцій у США продовжили падати: інвестори непокояться, що рецесія в країні поглибиться і попри урядові плани порятунку.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG