Доступність посилання

ТОП новини

Американсько-російські стосунки будуть «перезавантажені»?


Віце-президент США Джозеф Байден
Віце-президент США Джозеф Байден

Прага – Нова американська адміністрація в особі віце-президента Джозефа Байдена запропонувала «перезавантажити» стосунки з Росією. У чому ж полягатиме початок стосунків Москвою з чистого аркуша? Протягом останніх тижнів Москва і Вашингтон окреслювали свої позиції і розставляли «маркери». Афганістан, Іран, розширення НАТО, протиракетна оборона – що з цих питань буде непорушною позицією, а чим можна буде торгувати і в обмін на що? Радіо Свобода спробувало це з’ясувати за допомогою провідних американських та російських експертів.

Коли киргизька влада повідомила, що не продовжить американцям оренду військової бази «Манас», яку використовують для поставок до Афганістану, багато оглядачів побачили тут вплив Москви. Адже оголошення пролунало відразу після того, як Росія запропонувала Киргизстану кредит на 2 мільярди доларів. Ще через пару днів Москва запропонувала власні послуги: шлях через її власну територію, через Казахстан та Узбекистан. Аналітики кажуть, що помилитися неможливо: Кремль посилає сигнал, що дороги до Афганістану лежать через Москву.
На думку американського експерта з питань безпеки Ніколаса Ґвоздева, Москва переслідує ще одну мету – поновити свій вплив на пострадянському просторі.
«Незважаючи на економічну кризу та вільне падіння економіки в самій Росії, Кремль не втрачає почуття самовпевненості. Вони намагаються випробувати межі американського впливу. Першим тестом була війна в Грузії, другим – перекриття газу Україні, а нині третім є Киргизстан», – зазначає Ніколас Ґвоздев.
На противагу «маркерам», які розставляє Москва, Вашингтон розставляє свої
На нещодавній мюнхенській безпековій конференції віце-президент США Джозеф Байден заявив, що Вашингтон ніколи не прийме поняття, про те, що «якісь країни мають власні сфери впливу». Цим він показав, що Вашингтон не погодиться з поновлення впливу Росії по периметру її кордонів. Байден ще раз надав підтримку територіальній цілісності Грузії та заявці України і Грузії на членство в НАТО. Також Байден дав зрозуміти, що питання розташування систем протиракетної оборони в Східній Європі залишається на порядку денному.
З іншого боку, Байден говорив про необхідність нової угоди про скорочення стратегічних озброєнь, про що вже давно хотіла домовитися Москва.
На думку директора російського Інституту США і Канади Сергія Рогова, промова Байдена «дає підстави для оптимізму». «Промова Байдена є пропозицією розпочати стосунки двох країн від початку. Байден ясно дав зрозуміти, що головна увага має приділятися тим питанням, в яких наші інтереси співпадають», – каже він.
Вашингтонський аналітик Ніколас Ґвоздєв вважає, що головним випробувальним каменем буде питання Афганістану, і, можливо, Ірану за які росіяни вимагатимуть поступок у питанні розширення НАТО. Перших конкретних кроків у цих напрямках можна буде чекати в квітні на самміті «Групи 20-ти» в Лондоні.
Проте не всі в Москві налаштовані оптимістично. Давній і завзятий критик Кремля Андрей Піонтковський вважає, що антиамериканізм настільки зручний для Кремля, що від нього буде важко відмовитися.
(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG