Доступність посилання

ТОП новини

Дипломатичний скандал: «налякали бабу туфлями»


Київ – Міністерство закордонних справ України «адекватно» відреагувало на «недипломатичні» вислови посла Росії Віктора Черномирдіна. Так прокоментував попередження про можливість оголошення Черномирдіна персоною нон ґрата в Україні міністр закордонних справ Володимир Огризко. У відповідь Посольство Російської Федерації назвало позицію українського МЗС «демаршем, який шкодить українсько-російським відносинам». Цю тезу підтримала й Партія регіонів, вимагаючи відставки голови зовнішньополітичного відомства України. Експерти, між тим, вважають реакцію МЗС правильною, але наголошують на позитивному ставленні Віктора Черномирдіна до України.

Дипломат – це людина, яка десять разів подумає, перед тим як... нічого не скаже. З точки зору цього неписаного правила Віктор Черномирдін, посол Російської Федерації в Україні, дипломатом не є. Адже він не відмовляє собі у коментарях і формулює фрази так, що вони одразу потрапляють у «топи» засобів масової інформації.

Саме так Віктор Черномирдін відреагував на попередження українського Міністерства закордонних справ про можливість оголошення його персоною нон ґрата через недипломатичні вислови щодо вищого керівництва України.

«Налякали бабу туфлями на високих підборах ... я вже не у тому ранзі, щоб мене лякати. Я не з лякливих. Але можу ще раз повторити: я ніколи нічого не робив і ніколи не зроблю на шкоду Україні», – сказав Черномирдін в інтерв’ю радіостанції «Ехо Москви».

Господарник-дипломат із щирою «російською вдачею»

Віктор Черномирдін є великим фахівцем, дуже шанованою в Росії людиною, і «зі своєю місією в Україні він справився», вважає колишній Президент України Леонід Кравчук.

«Але він далекий від дипломатії і до того ж ще й має таку російську специфічну рису – оцінювати будь-які проблеми, і дипломатичні теж, недипломатичним способом. Вдача у нього така», – каже Леонід Крачук і сподівається, що політики та дипломати знайдуть нормальний вихід з цієї неприємної ситуації.

Однак Міністерство закордонних справ України оцінило висловлювання російського посла в інтерв'ю газеті «Комсомольська правда» від 11 лютого, як «недружні і дуже недипломатичні».

А міністр закордонних справ Володимир Огризко наголосив, що офіційне попередження Віктора Черномирдіна про можливість оголошення його персоною нон ґрата є адекватним.

«Немає порядку, коли посол в країні перебування дозволяє собі такі заяви. Якби посол України в Росії Грищенко дозволив собі таку заяву, він би був через 20 хвилин у Києві. Попередження пану Черномирдіну зроблене, а далі все залежатиме від пана посла», – заявив Огризко.

Хто кому «недружній»?

Заява МЗС викликала шквал критики з боку опозиції. Партія регіонів навіть зажадала відставки міністра закордонних справ.

Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко відмовилася від коментарів, наголосивши, що вона «відсторонюється від будь-яких політичних і дипломатичних інтриг». А перший віце-прем'єр Олександр Турчинов повідомив, що «Міністерство закордонних справ не радилося з урядом з цього приводу» і попросив МЗС «мотивувати» Кабінету Міністрів свою заяву.

Навіть Секретаріат Президента не став прямо на бік Володимира Огризка. Заступник голови Секретаріату Роман Безсмертний лише зауважив, що «питання про можливе оголошення посла Російської Федерації в Києві Віктора Черномирдіна персоною нон ґрата слід було б обговорити з членами міжвідомчої стратегічної групи з українсько-російських відносин».

Віктор Черномирдін
Посольство Росії озвучило Радіо Свобода свою реакцію на дипломатичний скандал вустами прес-аташе Олега Гришина.

«Посольство Російської Федерації все робило й надалі робитиме все можливе, щоб відносини між нашими країнами і народами залишалися дружніми і взаємовигідними. А необґрунтовані демарші, подібні вчорашньому, їм лише шкодять», – процитував прес-аташе офіційний коментар.

Міністерство закордонних справ Росії, в свою чергу, назвало «недружнім кроком української влади» попередження послу Росії в Україні Віктору Черномирдіну про можливість оголошення його персоною нон ґрата в Україні.

Висловило «глибокий жаль» і «велике здивування», але наголосило, що «для російської сторони збереження і вдосконалення партнерських, добросусідських, взаємовигідних відносин із Україною є одним із пріоритетів».

До цього хору додав свій коментар і заступник голови Державної Думи Росії Володимир Жириновський.

Лідер ЛДПР сказав, що «послів висилають лише перед війною», але зауважив, що «послом Росії в Україні має бути професійний дипломат» і що досить «уже надсилати колишніх губернаторів і господарників».

Конвенцію порушив, але Україні потрібний

Між тим, фаховий дипломат, перший Надзвичайний і Повноважний посол України в Росії Володимир Крижанівський вважає, що про «висилання» наразі не йдеться, хоча Віденську конвенцію Віктор Черномирдін таки порушив.

«Я думаю, що Віктор Степанович Віденську конвенцію не читав. А там, зокрема, написано, що робота посла полягає у заохоченні дружніх відносин між державою акредитації та державою перебування. Зрозуміло, що недипломатичні висловлювання Віктора Черномирдіна щодо Президента та керівництва України не заохочують «дружні відносини» і є порушенням Віденської конвенції. Але треба враховувати, що Черномирдін по своїй суті господарник, тому жодним чином мови про висилання не повинно бути. Адже для України добре, що саме Черномирдін є зараз послом. Усі інші будуть гірші», – наголосив Володимир Крижанівський.

Експерти також вважають, що від того, чи матиме цей дипломатичний казус-скандал подальший розвиток, залежатиме й тональність українсько-російських відносин.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Ірина Штогрін

    Редактор інформаційних програм Радіо Свобода з жовтня 2007 року. Редактор спецпроектів «Із архівів КДБ», «Сандармох», «Донецький аеропорт», «Українська Гельсінська група», «Голодомор», «Ті, хто знає» та інших. Ведуча та редактор телевізійного проекту «Ми разом». Автор ідеї та укладач документальної книги «АД 242». Автор ідеї, режисер та продюсер документального фільму «СІЧ». Працювала коментатором редакції культура Всесвітньої служби Радіо Україна Національної телерадіокомпанії, головним редактором служби новин радіостанції «Наше радіо», редактором проекту Міжнародної організації з міграції щодо протидії торгівлі людьми. Закінчила філософський факультет Ростовського університету. Пройшла бімедіальний курс з теле- та радіожурналістики Інтерньюз-Україна та кілька навчальних курсів «IREX ПроМедіа». 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG