Доступність посилання

ТОП новини

Перші закордонні подорожі президента та держсекретаря США


Нью-Йорк – Президент Сполучених Штатів Барак Обама відправляється у свою першу закордонну подорож, летить до Канади. Також першу закордонну подорож здійснює Гілларі Клінтон, державний секретар США, тобто міністр закордонних справ. Вона відвідує країни Азії.

За традицією багатьох десятиріч, більшість президентів США першу закордонну подорож після вступу на посаду роблять до Канади з метою символізувати незмінність дружніх, союзницьких, політичних, партнерських і торговельних зв’язків між двома державами. Отож президент Барак Обама відправився з одноденним візитом до канадської столиці. Він має провести переговори з прем’єр-міністром Стівеном Гарпером. Лідери матимуть можливість познайомитися й порадитись щодо поточних проблем, передусім економічної кризи. Програмою перебування в Оттаві передбачено також виступ президента США перед депутатами канадського парламенту.

За словами Роберта Ґіббса, прес-секретаря Білого дому, найпершою темою для обговорення має бути саме економіка. Зокрема, Канада занепокоєна елементами торговельного протекціонізму в американській програмі економічних стимулів, щойно затвердженій президентом Обамою. Йдеться насамперед про вимогу закупівель виробів і товарів вітчизняного виробництва для проведення громадських робіт, фінансованих з державного бюджету.

Серед інших тем називають участь канадських військ у війні з талібами в Афганістані. Білий дім волів би бачити збільшення канадського контингенту у складі міжнародних сил під командуванням НАТО в цій країні.

Гілларі Клінтон подорожує азійськими країнами

Перед тижневою поїздкою, у перебігу якої держсекретар США відвідує чотири країни: Японію, Індонезію, Південну Корею та Китай - пані Гілларі Клінтон заявила: «Цей регіон незамінний для наших зусиль...- упоратись з викликами 21-го сторіччя.... Ми прагнемо створити мережі партнерств для вирішення проблем, з якими жодна держава, навіть наша, не зможе дати собі раду самотужки. Тож я обговорюватиму з лідерами, з якими зустрічатимусь, не лише наші двосторонні відносини..., а й спільні зусилля, що ми їх можемо докладати для вирішення глобальних проблем, таких як зміна клімату, поширення ядерної зброї чи специфічні питання, наприклад, майбутнє наших зусиль в Афганістані, Пакистані та деінде».

Гілларі Клінтон почала свою подорож відвідинами Токіо. Союзницькі стосунки з Японією держсекретар назвала наріжним каменем американської зовнішньої політики. З Токіо Клінтон полетіла до Джакарти. Індонезія – мусульманська країна, і візит туди має увиразнити заклик президента Обами до поліпшення відносин з ісламським світом.

Перша подорож державного секретаря важлива й символічна не лише країнами маршртуту, а й столицями, що їх пані Клінтон ніби нарочито обминула. Вона не зупинялася у Москві.

(Нью-Йорк–Київ–Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG