Доступність посилання

ТОП новини

Катастрофа Ан-12 – коментар українських фахівців


Київ – Сьогодні в Єгипті сталася катастрофа транспортного літака Ан-12, що виконував рейс із Уганди до України. Загинуло п’ятеро членів екіпажу: двоє громадян України, двоє – Білорусі та один – Росії. Причини аварії з’ясовуються. У конструкторському бюро імені Антонова Радіо Свобода повідомили, що в літака вибіг термін експлуатації.

Транспортний літак Ан-12, що належав південноафриканській компанії «Аероліфт», розбився на злеті з єгипетського міста Луксор. Літак здійснив посадку в Луксорі для дозаправки. При зльоті літак не зміг набрати висоту, впав і загорівся. За даними єгипетського міністерства цивільної авіації, причиною катастрофи могла стати помилка пілота або неправильне завантаження. Остаточні результати будуть відомі після того, як свої висновки представить спеціальна технічна комісія.

Ан-12 було розроблено в Києві конструкторським бюро імені Антонова ще в 1957 році. Його виробляли на кількох радянських авіабудівельних підприємствах. Закордонні експерти кажуть про підвищену аварійність цього літака. Зокрема, за останні два роки розбилися чотири літаки Ан-12. У зв'язку зі збільшенням катастроф влада Об’єднаних Арабських Еміратів, Судану та Ірану заборонили польоти Ан-12 над своєю територією.

Літак, що розбився, експлуатували понад термін

Проте в Авіаційному науково-технічному комплексі імені Антонова вважають Ан-12 безпечним. «Цей літак один із найбільш ефективних, – каже заступник генерального конструктора КБ імені Антонова Олександр Ківа. – І сьогодні охочих придбати ці літаки на вторинному ринку, більше, ніж пропозицій. І ще така інформація: літак, який зазнав катастрофи, – у нього термін льотної придатності закінчився ще восени 2005 року. Тобто, вже кілька років компанії, що його експлуатували, не приділяли, на жаль, належної уваги питанням льотної придатності. Я можу лише висловити співчуття, що загинули люди, загинула машина».

За словами речника концерну Антонов, ця модель літака, під іншою назвою, досі виробляється в Китаї. На його думку, недоречно літак, що зазнав катастрофи в Єгипті, називати українським. «Він вироблявся в Радянському Союзі, експлуатувався південноафриканською компанією, а до України він має те відношення, що називається Антонов, а Антонов – це державне підприємство», – каже Олександр Ківа.

Українські Ан-12 під належним наглядом

У Міністерстві транспорту також вважають, що літаки Ан-12 не становлять небезпеки. «У нас в Україні льотнопридатних Ан-12 використовується 19 одиниць, – каже перший заступник голови державної авіаадміністрації Олексій Овчинников. – Ми, як авіаційна влада, здійснюємо належний контроль над ними. В Україні це простіше робити, ніж у будь-якій іншій країні, бо тут є конструкторське бюро, яке супроводжує ці літаки від їх народження, і сертифіковані підприємства. Тому всі літаки Ан-12 українських авіакомпаній у відповідному льотнорпидатному стані».

Українські експерти стверджують, що за належного дотримання льотної придатності літак Ан-12 є дуже безпечним в експлуатації.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG