Доступність посилання

ТОП новини

У Шрі-Ланці повстанці завдали повітряного удару по столиці


«Тигри визволення Таміл-Іламу» у п’ятницю ввечері скерували на столицю країни Коломбо і на урядову повітряну базу неподалік міжнародного аеропорту Коломбо два легкі літаки. Сили протиповітряної оборони збили обидва.

Один збитий літак врізався у будівлю податкового управління в центрі міста. Загинули дві особи і 58 поранені.

Другий збитий літак упав у болоті поблизу військово-повітряної бази.

Обидва пілоти загинули.

«Тигри визволення Таміл-Іламу», відомі також як «Тамільські тигри», – єдине повстанче угруповання, яке мало власну бойову авіацію. Як вважали, вони мали від 3 до 5 легких тренувальних пропелерних літаків чеського виробництва, перероблених на бомбардувальники. На думку експертів, цього разу вони кинули в атаку рештки своєї авіації, доки її не знищили урядові сили.

Останнім часом війська Шрі-Ланки внаслідок успішного наступу на повстанців скоротили контрольовану ними зону до менш як 90 квадратних кілометрів джунглів і сподіваються ближчим часом остаточно подолати їх.

На початку лютого президент Шрі-Ланки Магінда Раджапакса вже оголошував про «остаточний розгром» тамільських сепаратистів на півночі країни.

Сепаратистське угруповання «Тигри визволення Таміл-Іламу» від 1983 року з деякими перервами веде збройну боротьбу за незалежність півночі й сходу Шрі-Ланки, де живе переважно народ тамілів, і створення там тамільської держави на засадах соціалізму. Унаслідок цієї боротьби загинуло понад 70 тисяч осіб.

Це угруповання вважають терористичним у більш як 30 країнах, зокрема, у ЄС і США.

Таміли, які живуть також на півдні Індії, становлять близько 10 відсотків населення Шрі-Ланки. Найбільшою етнічною групою в країні є сінгали, яких понад 80 відсотків.
XS
SM
MD
LG