Доступність посилання

ТОП новини

Уряд України не пропонує реалістичного плану подолання кризи – експерт


В ефірі Радіо Свобода директор Національного інституту стратегічних досліджень Юрій Рубан заявив: «Вкінці 2008 року Міжнародний валютний фонд прогнозував нам падіння ВВП – «мінус» 5. Зараз уже приїхала місія з оцінкою – «мінус» 8, через те, що грудень і січень уряд нічого не робив. Після того як місія поїхала, донісся вже інший прогноз – «мінус» 10».

«Проблема погіршення стану економічної кризи у нас сьогодні полягає в тому, що уряд не пропонує реалістичного та прописаного плану подолання цієї кризи. Ми не зможемо без реального плану дій вибратися з цієї кризи», – наголосив Юрій Рубан.

«Під час кризи в 1998 році нам просто пощастило, оскільки за рахунок стрімкої девальвації гривні ми поправили платіжний баланс, через який відкрились азійські ринки на наш метал та наші добрива. Тоді не був напрацьований механізм формування ефективної державної політики відповіді на кризу», – зазначає директор Національного інституту стратегічних досліджень.

«Єдине в чому можна дорікати Нацбанку – це в тому, що він вчасно не звузив можливості для валютних спекуляцій. Адже такої норми прибутковості, як давали валютні операції у листопаді-грудні 2008 року – ніякі інвестиційні проекти чи банківські кредити дати не могли. Тому всі банки, це 100%, кинулися на валютний ринок. Але банки – це не благодійні організації», – зауважив Юрій Рубан.
XS
SM
MD
LG